Šibenik meteo tim od jučer prati opasnost od požara na našem području

Šibenik Meteo portal od jučer nudi novi zanimljivi proizvod dobiven mjerenjima, odnosno obradom meteoroloških podataka s amaterskih meteoroloških postaja u sustavu, trenutnu požarnu opasnost.

Za procjenu opasnosti od izbijanja i širenja šumskih požara koristi se kanadska metoda određivanja indeksa opasnosti od pojave šumskih požara.

Ovom metodom vrši se procjena zapaljivosti goriva, na osnovu prošlih i trenutnih vremenskih uslova. Meteorološki elementi koji se koriste i koji utječu na opasnost su: temperatura zraka, relativna vlažnost, brzina vjetra i količina oborina u protekla 24 h.

Opasnosti su umjerena, visoka, vrlo visoka, izvanredna, ekstremna.

opasnost_od_pozara

  • Umjerena:Vjerojatnost za pojavu požara je veoma mala. Ukoliko i dođe do požara on se sporo širi ili se ugasi. 
  • Visoka: Zapaljenje, požar, može nastati u slučaju trajnijeg izvora vatre, kao što je npr. vatra prilikom kampiranja. Širenje požara u šumi je sporo, a na slobodnom prostoru osrednje. Kontrola nad vatrom se lako i brzo postiže, što iziskuje manje napora za gašenje požara. 
  • Vrlo visoka: Kontrola vatre nije teška, pod uslovom da se reagira brzo. Šibica može prouzrokovati požar. Širenje požara je osrednje unutar šume, a na otvorenim površinama je brzo. Vatra gori osrednjim plamenom. 
  • Izvaredna: Šibica sigurno može izazvati požar i širenje požara je dosta brzo. Požar se može proširiti i u krošnje drveća. Kontrola požara je vrlo teška.
  • Ekstremena: Požar može prouzrokovati iskra, varnica. Širenje požara je vrlo brzo. Dolazi do pojave požara u krošnjama drveća i na širem području. Kontrola požara je ekstremno teška i za kontrolu požara mora se uložiti ogroman napor i sva raspoloživa sredstva.

Opasnost od požara mjeri se na deset lokacija, Šibeniku, Martinskoj, Bilicama, Rogoznici, Golubiću, Pirovcu, itd.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.