ŠIBENIK U PROJEKTU URBACT III: Akcijski plan za očuvanje maloprodaje u gradskoj jezgri

Završni sastanak prve, pripremne, faze projekta RETAILINK iz programa UrbAct III , koja je trajala šest mjeseci, održan je prošlog tjedna u britanskom gradu Basingstoke, na kojem su sudjelovali i predstavnici Grada Šibenika, s obzirom da je  Grad Šibenik partner u projektu.

– Nakon ove prve faze definiranja problema maloprodaje u gradovima partnerima, te formiranja lokalnih UrbAct grupa, pred nama je apliciranje projekta za II fazu u kojoj bi, ukoliko sredstva budu odobrena, trebalo donijeti Lokalni akcijski plan, u čiju izradu će biti uključeni i sami vlasnici poslovnih prostora – naglasio je Petar Mišura, koordinator projekta ispred Grada Šibenika, ujedno i pomoćnik pročelnika za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

b37aabe6-b6bc-4d56-9ae2-0498c8826cb4

 

Na završnom sastanku u Gradu Basingstoke prezentirana je osnovna studija projekta u kojoj su predstavljeni svi gradovi partneri: Igualada, Basingstoke, Fermo, Hengelo, Hoogeveen, Romans, Peczs, Bistrita, Liberec, Sibenik, s osnovnim podatcima vezanim uz svaki grad i s naglaskom na problem maloprodaje koji se razlikuje  s obzirom na gospodarski, kulturološki, demografski aspekt.

Također je bilo riječi o povezivanju dionika među gradovima i njihove razmjene iskustava u rješavanju nekih problema vezanih uz maloprodaju. Predstavljen je i komunikacijski plan projekta; modeli i načini komuniciranja projekta na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, kao i razmjena informacija među gradovima partnerima i UrbAct komunikacijskog tima.

Nakon završnog sastanka projektni tim će izraditi prijavu za fazu II, koja treba biti dovršena do 16. ožujka, a 3. svibnja 2016. trebalo bi biti poznato nastavlja li se s projektom ili ne.

– Grad Šibenik se uključio u ovaj projekt radi izrade strategije, odnosno akcijskog plana, za očuvanje maloprodaje, posebice u povijesnoj jezgri. Ukoliko projekt dobije ‘zeleno svjetlo’ za fazu II, koja bi trebala trajati 24 mjeseca, u izradu plana ćemo uključiti, odnosno pozvati, sve pojedince i institucije koji bi nam mogli biti od pomoći, kako bismo što kvalitetnije izradili strategiju – rekao je Petar Mišura, pomoćnik pročelnika iz Ureda za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj.

petar misura

Nositelj projekta je grad Igualada (Španjolska), a ukupna vrijednost projekta u prvoj fazi je 97.979,00 eura. URBACT III program je europske međuregionalne suradnje koji je namijenjen svim europskim gradovima koji žele izraditi i uspješno provoditi svoje strategije održivog urbanog razvoja i odgovarajuće akcijske planove. Programom će se olakšati razmjena znanja i dobre prakse među gradovima i ostalim razinama vlasti u cilju promicanja integriranog održivog razvoja i poboljšanja učinkovitosti regionalne i Kohezijske politike.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.