Šibeniku se sinoć štucalo zbog ovog događaja u Zagrebu

Sabor Republike Hrvatske 26. srpnja 1990. godine izglasao je prihvaćanje Zakona o elektroprivredi, što je označilo i osnivanje HEP-a.

Tako je u jedno poduzeće okupljeno 119 dotad samostalnih elektrogospodarskih subjekata koji su dotad bili udruženi u Zajednicu elektroprivrednih organizacija Hrvatske, a HEP je prekinuo sve poslovne veze sa Zajednicom jugoslavenske elektroprivrede, a važnost novog ustroja Hrvatske elektoprivrede vrlo brzo se i pokazala. Naime, tijekom Domovinskog rata HEP je neprestano osiguravao električnu energiju stanovništvu Hrvatske. Nakon ratnih razaranja, djelatnici HEP-a su odmah pristupali obnovi ili provizornim rješenjima da se opskrba električnom energijom može nastaviti.

25 godina kasnije, u HEP-u je zaposleno oko 10 tisuća djelatnika, broji više od dva milijuna kupaca, a godišnji prihod koji ostvaruje veći je od 13,5 milijardi kuna. U skladu s potrebama kupaca i zahtjevima jedinstvenog europskog tržišta energije, HEP grupa se i dalje razvija, a sinoć je svečano upriličena i 25. obljetnica njenoga utemeljenja.

Na svečani događaj koji je organiziran u zagrebačkoj Laubi, pozvani su bili brojni klijenti i poslovni partneri, ali i predstavnici Grada Šibenika. Vjerujemo da razlog ne moramo previše isticati: Šibenik je, 28.kolovoza, zahvaljujući vizionarstvu tadašnjeg gradonačelnika Ante Šupuka, prvi na svijetu dobio električnu javnu rasvjetu. Zahvaljujući Nikoli Tesli, samo dva dana nakon prve hidroelektrane na slapovima Niagare pušten je u pogon prvi hrvatski te jedan od prvih svjetskih elektroenergetskih sustava – Hidroelektrana ‘Krka’- Šibenik.

– Šibenik, Ante Šupuk i Nikola Tesla imena su koja su se sinoć neprestano spominjala. U svakom prikazanom filmu, spotu, svakom prigodnom govoru i svakoj retrospekciji rada u povodu ove velike obljetnice. 2,5-satni događaj bio je red povijesne edukacije, red glazbe, red druženja. U glazbenom dijelu programa nastupili su Massimo i naš Šibenčanin Matija Dedić. Što se spominjanja značaja Krešimirovog grada, našem gradu se cijelu večer štucalo- rekao nam je slikovito Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika koji je obljetnici prisustvovao.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.