ŠIBENSKA GRADSKA STRAŽA: Povijesna postrojba koju već deset godina održavaju branitelji volonteri

Šibenska gradska straža kao moderna inkarnacija srednjovjekovne straže Šibenika, od svog osnutka postala je jedan od najboljih brendova Šibenika. Gradska straža osnovana je 2006. godine, a na ideju o rekonstrukciji izgleda srednjovjekovne postrojbe koja je bila jamac sigurnosti Šibenika došla je Turistička zajednica Grada Šibenika.

Branitelji okupljeni oko tog projekta odlučili su otići korak dalje, pa su u listopadu iste godine osnovali neprofitnu Udrugu Šibenska gradska straža. Statut je ‘čuvarima Šibenika’ pomoglo izraditi Viteško alkarsko društvo iz Sinja, a zastava šibenskih stražara, koja prikazuje svetog Mihovila kako gazi zmaja, posvećena je polaganjem  na Isusov grob u Jeruzalemu.

gradska straza2

SVE SE RADI IZ GUŠTA

Šibenska gradska straža svoj je debi imala na Drugom srednjovjekovnom sajmu, kada je na prijedlog Grada Šibenika i Turističke zajednice 13 uniformiranih stražara započelo priču koja će se pretvoriti u jedan od najpoznatijih simbola Šibenika. Odonda, kako kaže predsjednik Joško Babačić, nisu stali.

– Dogodine ćemo proslaviti desetu godišnjicu rada. Sada brojimo tridesetak članova, ali se stalno izmjenjujemo jer imamo jako puno raznih gostovanja. Nekad nas ide pet, šest, a nekad deset. Svi ili radimo ili smo u mirovini pa se organiziramo po principu kako tko ima slobodnog vremena – priča Babačić.

Šibenska gradska straža rado je viđen gost na raznim manifestacijama i primaju brojne pozive na sudjelovanje.

– Svake godine imamo standardnih petnaestak gostovanja na festivalima kao što je naš Srednjovjekovni sajam, s tim da idemo nekim sistemom reciprociteta: tko dođe kod nas, mi idemo kod njega. Na taj smo način osigurali neke stalne goste, a posljedica toga je da dosta smanjujemo trošak Srednjovjekovnog sajma. Naime, mi gostujemo o trošku TZ-a i Grada, pa tako i drugi dolaze o trošku svojih gradova, a mi im osiguravamo spavanje, tako da se onda smanji trošak sajma jer na račun naših gostovanja dovedemo dosta gostiju. Svake godine dobivamo i nove pozive: sljedeće godine pozvani smo na jedan festival u Engleskoj, ali sve, kao i uvijek, ovisi  o financijama. Budući da smo neprofitabilna udruga, financiraju nas Grad Šibenik i Turistička zajednica. Ono sredstava što dobijemo, većinom potrošimo na troškove prijevoza, što je zapravo i glavnina troškova. Osim toga, nemamo svoja sredstva i ne primamo nikakvu plaću, sve radimo iz ljubavi i hobija – kaže Babačić.

PUNO POZIVA, A MALO VREMENA

Šibenska gradska straža sljedeće godine obilježava desetljeće rada.

– U ovome smo već dugo i nema više natrag, nego treba sve podignuti na viši nivo. Zato u dogovoru s Gradom moramo pronaći neko novo rješenje. Nikako ne želimo biti profitabilna udruga, nego se sve radi na neki način iz gušta. Ipak, imamo problema organizirati posao i ostale privatne obveze s gostovanjima na koja smo pozvani, pa ćemo kroz ovu godinu, u dogovoru s Gradom i TZ-om, pokušati doći do nekog rješenja kako bi se to olakšalo. Trebali bi i primati nove članove, ima zainteresiranih, ali još je prerano govoriti o tome – najavio je Babačić i dodao da će straža, usto, poraditi s Gradom i TZ-om na obnovi odora. U skoro deset godina što ih nose, nastavlja, odore su se ‘potrošile’ i traže obnovu pa moraju poraditi i na tome.

gradska straza3

– Svu opremu smo radili sami, novac smo prikupili od sponzora i opremu smo stvarno ‘doveli u red’, ali prošlo je skoro deset godina i stvari se troše, pa ćemo morati doći do nekog rješenja što se odora tiče. Sve se izrađuje ručno i po mjeri. Samo jedne čizme, recimo, koštale bi oko tri tisuće kuna. Odora imamo trinaest, tako da stražara na gostovanjima i okupljanjima i ne može biti više od tog broja. Zato se izmjenjujemo, ali i to je postalo komplicirano jer je stvarno puno poziva a malo vremena. Evo, ove godine  nismo mogli sudjelovati na vojnom mimohodu jer je bio u srcu sezone i nismo se mogli zbog posla i ostalih obaveza organizirati – priča čelnik stražara.

VJERODOSTOJNE ODORE PO MJERI

Odore za dečke u Šibenskoj gradskoj straži šivala je šibenska dizajnerica Karmen Erceg. S ograničenim budžetom sašiveno je trinaest odora koje su, među ostalim, plijenile pozornost i na inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Budući da su povijesni izvori iz kojih se može doći do saznanja u što je bila obučena gradska straža u 16. stoljeću oskudni, dizajnerici je pomogao kustos Muzeja grada Šibenika, Jadran Kale. Svi dostupni povijesni izvori su se detaljno proučili, i iako su odore sašivene s limitiranim sredstvima i jeftinijim rješenjima, sve tkanine i boje su vjerodostojne. Kako kaže Karmen, ništa tvorničke izrade nije dolazilo u obzir.

– Prva isprobavanja odora bila su pravo ruganje, smijali smo se do suza kad smo vidjeli jedni druge u tajicama – kroz smijeh je ispričao Babačić.

Osim vjerodostojnih odora, Šibenska se gradska straža može pohvaliti i pravim samostrelima.

– Da, samostreli su naša posebna atrakcija jer se radi o vrsti samostrela koje streličar može puniti sam, bez asistencije drugog streličara. Izradili su ih djelatnici Remontnog brodogradilišta Šibenik. Osim samostrela, gradska straža ima i top, mislim najglasniji u Hrvatskoj. Možda je glasniji čak i od gričkog topa – kroz smijeh je ispričao Babačić, napomenuvši kako za pucanje iz topa treba ishodovati razne dozvole.

– Toga, recimo, nema u Civitanovi, u kojoj smo bili preklani u sklopu regate koja povezuje dvije jadranske obale. Došli smo s oružjem i rekli su nam ‘pucajte’. Ipak, mislim da je dobro da se traže te dozvole jer se ipak radi o vatrenom oružju. Imamo i srednjovjekovne puške mačkule – pohvalio se Babačić.

Traži se prostor za stražare

Osim financija, problem s kojim se šibenski stražari susreću je i prostor.

– Trenutno smo u prostoru Studentskog doma na Šubićevcu kojeg smo dobili na korištenje, ali nemamo nikakve papire, tako da bi nam stvarno dobro došao prostor u kojem bi sa sigurnošću  mogli čuvati odore i ostalu opremu bez straha da će nas danas – sutra netko izbaciti – kaže Babačić.

Mališani u odorama

Osim Šibenske gradske straže koja okuplja većinom branitelje, kako ističe Babačić, visoko obrazovane i kulturne, postoji i dječja straža te šibenske male plemkinje.

– Svi oni imaju svoje odore, a kako rastu prosljeđujemo ih novim članovima. Ta djeca se druže s nama a nauče dosta i o povijesti Šibenika. Osim toga, naučimo ih i kulturi i siguran sam da nitko od tih momaka sutra neće iščupati klupu na ulici – rekao je Babačić i dodao da se šibenski stražari i privatno druže. – Poznajemo se još iz rata, jako smo dobra i povezana ekipa i često se družimo. Ima tu svakakvih priča s putovanja, međusobnog ruganja, ali i pomaganja koliko hoćeš – priča čelnik straže.

Suorganizatori Srednjovjekovnog sajma

Šibenska gradska straža jedan je od suorganizatora Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku. Babačić kaže da bi se u dogovoru s Gradom i Turističkom zajednicom možda dio sadržaja mogao preseliti i na tvrđave, budući da Šibenik ima jedinstven fortifikacijski sustav kojeg bi bilo šteta ne iskoristiti.

– To bi donekle podiglo trošak sajma, recimo simulacija pomorske bitke oko tvrđave svetog Nikole dodatno bi koštala, ali bi nesumnjivo bila prava atrakcija. Uvidom u projektne planove na tvrđavi Barone, vidim da bi se dio sajma mogao održati i tamo. U svakom slučaju, sve se radi u dogovoru su Gradom i TZ-om – zaključio je Joško Babačić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.