Šibenska prometna policija lani naplatila 2,18 milijuna kuna prometnih kazni

Polovicom 2013. godine uveden je Zakon o prometnim prekršajima prema kojem vozači uhvaćeni u prekršaju od strane prometne policije, ako na licu mjesta plate kaznu, moraju izdvojiti polovicu izrečene kazne. Tu priliku je prošle godine na području nadležnosti PU šibensko-kninske odlučio iskoristiti dobar broj vozača u prekršaju, a naplaćene kazne su u odnosu na prethodnu, 2013. godinu, porasle za više od jedne trećine.
NAPLAĆENO 7.742 KAZNI
– Uvidom u naše evidencije utvrdili smo da su tijekom 2014. godine na području naše Policijske uprave naplaćene 7.742 novčane kazne na mjestu počinjenja zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, i to u ukupnom iznosu od 2,18 milijuna kuna – kaže Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske.
Mogućnost plaćanja novčane kazne na mjestu počinjenja prekršaja u visini polovice pripisanog minimuma ili polovice točno određenog iznosa novčane kazne propisane propisom o prekršaju, pokazala se u praksi vrlo dobrom.
– Veliki broj vozača iskoristilo je odmah mogućnost da plati novčanu kaznu na mjestu počinjenja prekršaja što se može potkrijepiti činjenicom da je broj novčanih kazni koje su naplatili policijski službenici zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama tijekom 2014. godine povećan za 34,97 posto u odnosu na broj naplaćenih novčanih kazni tijekom 2013. godine. Riječ je o 7.742 novčane kazne naplaćene u 2014. godini u odnosu na 5.736 novčanih kazni naplaćenih u 2013. godini – kaže Mrica Kosor.
Također, veliki broj vozača iskoristio je i mogućnost propisanu člankom 245. stavak 2. Prekršajnog zakona u kojem je navedeno da će se smatrati da je novčana kazna naplaćena na mjestu počinjenja prekršaja ako počinitelj prekršaja nije u trenutku kada je zatečen na mjestu počinjenja prekršaja u mogućnosti platiti novčanu kaznu, a istu plati u roku od tri dana, te dokaz o izvršenoj uplati dostavi tijelu koje je utvrdilo prekršaj. Ukratko, ako nemate kod sebe novaca, uhvati vas prometna policija, uzmete uplatnicu, platite u roku od tri dana, te s tom potvrdom odete u ured prometne policije prijaviti da ste platili kaznu.
policija patrola alkotestKolika je prošle godine najviša prometna kazna na području PU šibensko-kninske, teško je izreći precizan podatak, kaže Marica Kosor.
– Polovicu kazne na licu mjesta vozačima koji se vode kao fizičke osobe moguće je samo za prekršaje koji se kažnjavaju do dvije tisuće kuna. Taj limit se za obrtnike diže do pet tisuća kuna, a do 15 tisuća kuna za pravne osobe. U te tri kategorije je i naplaćeno najviše prometnih kazni vozačima tijekom 2014. godine – kaže Marica Kosor.
Zaključak je da se radi o dobrom zakonu kojeg su građani, za razliku od mnogih drugih, odlično prihvatili. Brojke naplate kazni prije zakonskih promjena bili su porazni. Jedva nešto više od 10 posto kazni se zapravo stvarno naplaćivalo. Ostatak je najčešće odlazio u zastaru, tek u nekim rijetkim situacijama se uspjelo ovrhom naplatiti. A sada je gotovo polovica kazni za prometne prekršaje naplaćena isti dan kad je prekršaj i nastao.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.