ŠIBENSKE HNS-ovke: Predložit ćemo gradskom vijeću da se jedna ulica ili trg zovu po Vesni Parun

Interesni odbor žena Dalmatinskog regionalnog saveza održao je u Šibeniku danas prvu konferenciju za medije na kojoj je predsjednik Županijske organizacije HNS-a Šibensko kninske županije Petar Mišura predstavio vodstvo odbora ističući kako je HNS stranka koja se može pohvaliti visokom kvotom žena i najosjetljivijom za ženska pitanja.

Ranka Grubišić, potpredsjednica ŽI DRS-a naglasila je kako je imenovanje ulica i trgova u modernoj hrvatskoj povijesti često ideološki problem na lokalnoj razini, a znamenite žene Dalmacije nemaju zaslužena mjesta što je problem u gotovo svim gradovima Dalmacije.

Što se Šibenika tiče, statistika je poražavajuća. Samo 2,6% ulica od njih 338 nosi ime ženske osobe.

hns_zene

 

-Kroz ovu inicijativu predložit ćemo Gradskom vijeću Šibenika da se jedna ulica ili trg, ili ustanova imenuje imenom Vesne Parun, najistaknutije pjesnikinje 20. stoljeća, koja je rođena na Zlarinu, a dio školovanja završila je u Šibeniku –

HNS Zadar, ukoliko uđe u Gradsko vijeće grada Zadra, predložit će Savku Dabčević Kučar – jednu od najistaknutijih ličnosti u stvaranju Hrvatske države, kazala je Selma Prišlin, potpredsjednica ŽI DRS-a.

U Splitu i Trogiru, kada se radi o imenima javnih prostora, ona uglavnom nose imena svetica. Split se može pohvaliti samo jednim imenom suvremene znamenite žene Perivojem koji nosi ime Ane Roje. Splitski HNS stoga će ići s prijedlogom Zdravke Krstulović koja zaslužuje da joj se oda počast na ovaj način.

U Trogiru u Gradskom vijeću u kojem djeluju dvije vijećnice HNS-a izaći ćemo sa nekoliko prijedloga i to iz područja umjetnosti-

– Slikarica Cata Dujšin Ribar, lutkarica i kazališna glumica Nevenka Filipović te svakako velika Palma Katalinić, koja je hrvatsku televizijsku povijest zadužila za vječnost-

– Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da su žene sudjelovale i ginule u Domovinskome ratu. U Trogirskoj bojnoj svoja dva mlada života dale Antonija Ivakić i Martina Poljak te smatramo da i njihova imena možemo uzeti zaboravu i upisati u vječnost prostora u kojemu živimo –  zaključila je Ruža Kovačević Bilić, predsjednica ŽI DRS-a HNS-a.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.