ŠIBENSKI BISKUP ROGIĆ: Sve i u svemu Krist

Novoimenovani šibenski biskup monsinjor Tomislav Rogić rodom je iz Senja, a u Gospićko-senjskoj biskupiji obnašao je različite službe, od kapelana, katehete, župnika i generalnoga vikara do upravitelja svetišta Hrvatskih mučenika na Udbini, gdje ga je biskupsko imenovanje i zateklo.

U svojem pastoralnom radu prepoznatljiv je po širini, osjećaju prema najmlađima, obiteljima, starijima, potrebitima, osobito prema hrvatskim braniteljima. Tradiciju oplemenjuje suvremenim izazovima, a evanđelje »provlači i naviješta« kroz život onih koji su mu na putu. U daljnjem djelovanju je njegovo biskupsko geslo »Sve i u svemu Krist«

Vaše biskupsko geslo glasi: »Sve i u svemu Krist«. Koliko je današnji suvremeni vjernik spreman slijediti i živjeti to geslo? U konkretnom vremenu i prostoru kako to primijeniti na biskupsku službu?

MONS. ROGIĆ: Biskupsko geslo »Sve i u svemu Krist« odgovor je na izazov nove službe koja mi je povjerena. Kad čovjek u životu dođe na neka važna raskrižja gdje se jasno mora opredijeliti, može biti izgubljen bez dobrih i pouzdanih putokaza. Danas to zovu navigacija i mnogi se služe time da dođu na njima nepoznata mjesta. S jasnim i preciznim navođenjem sretno i na vrijeme dođu do cilja. Može li biti jasnije i preciznije navigacije od toga da sve ozbiljne odgovore, smjernice, putokaze počnemo tražiti upravo od Krista? Naš Spasitelj puno je više od »navigacije«, on je i suputnik, i ohrabrenje, i konačni cilj i smisao.

Koliko će današnji vjernik živjeti to geslo ovisi koliko Kristu dade mjesta u svom životu, koliko s Kristom »računa«, koliko se na njega oslanja, koliko mu daje važnosti i stavlja li ga doista na prvo mjesto, na najvažnije mjesto. Zapravo onoliko koliko Kristu vjerujemo, koliko je on za nas stvarnost, osoba s kojom imamo ostvarenu vezu po molitvi, osluškivanju Božje riječi i slavljenju sakramenata, toliko će nam on biti posve konkretna uporišna točka našega života. Lijepa je igra riječi u našem jeziku: Koliko mi Bogu posvetimo – odvojimo vremena, sebe, svoga života, toliko on može posvetiti – blagosloviti, nas, naše vrijeme, postojanje, rad, sve odnose, čitav naš život. Uvjeren sam da to ostvaruju mnogi naši vjernici pa makar to izricali na različite načine i nekim drugačijim geslom ili svetopisamskom rečenicom. Najvažnije je od Krista krenuti, na njega se osloniti, s njim ostati povezan, blizak i svjestan da u konačnici njemu idemo ususret. Često to otkrijemo tek onda kad nam je zbog nečega teško, kad smo u nekoj muci, kad nam nisu dosta vlastite snage ni pamet- kazao je za Glas Koncila mons. Rogić.

izvor: Glas Koncila

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.