Šibensko – kninska županija podržala osnivanje Jadranskog edukativno – istraživačkog centra

Zamjenik župana Zorana Smolić prisustvovao je u utorak, 10. ožujka,u Rijeci na prezentaciji programa rada ‘Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora’.

Šibensko-kninska županija pružila je podršku i iskazala interes za partnerstvo Primorsko-goranskoj županiji pri osnivanju i radu ustanove ‘Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora’. Na sastanku prezentiran je program rada Centra i prijedlozi za suradnju, te se razgovaralo o budućem Sporazumu o partnerstvu i potpori centru koji će biti pravna osnova za sufinanciranje Centra.

Primorsko-goranska županija je u provedbi prekograničnog projekta ‘HAZADR’ – Jačanje operativne spremnosti za borbu protiv onečišćenja mora uljima, opasnim i štetnim tvarima na Jadranu, 05. veljače osnovala ‘Jadransko edukativni-istraživački centar za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora’. Projekt je sufinanciran sredstvima IPA programa jadranske prekogranične suradnje.

Centar je zamišljen kao ustanova koja će djelovati na području svih jadranskih županija i država, odnosno njihovih regija, s ciljem poboljšanja pripravnosti i sposobnosti reakcije institucija interesnih grupa uključenih u nacionalne ili regionalne mehanizme intervencija na moru.

smolic zupanija

Zamjenik župana Zoran Smolić pozdravio je osnivanje ovog centra rekavši da će Šibensko-kninska županija aktivno sudjelovati u njegovom radu i sufinancirati ga. -Radujemo se da ćemo moći naučiti ne samo o preventivi, već i o boljem ponašanju u slučaju nezgoda – rekao je Smolić.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, govoreći o važnosti Centra, rekao je da su rizici u Primorsko-goranskoj županiji također i rizici svih obalnih županija. Iskustva Primorsko-goranske županije, s obzirom na kohabitaciju naftne industrije  i turizma na Kvarneru, potaknula su Županiju na sudjelovanje u projektu HAZADR i sada osnivanje centra koji će osposobljavati djelatnike za reagiranje prilikom onečišćenja mora.

-Uskoro će se donijeti i zakonska rješenja koja će dati veće ovlasti ovim centrima za onečišćenje mora i dignuti ih na veću nacionalnu razinu. Za sada sredstva dolaze iz EU projekta, ali cilj je da centar bude samoodrživ -rekao je župan Komadina.

Privremeni ravnatelj Centra Vedran Martinić pojasnio je da će fokus centra biti na edukaciji jer usprkos opremi i tehnologijama stručna osposobljenost i organizacija osoblja su temelj uspješnih intervencija.

Uz Šibensko-kninsku županiju, podršku Centru i interes za suradnju iskazale su i Istarska županija, Ličko-senjska županija, Zadarska županija, Splitsko-dalmatinska županija i Dubrovačko-neretvanska županija. Centru je podršku pružilo i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.