SIMPOZIJ LIJEČNIKA: U Šibeniku se rađaju najveće bebe u Hrvatskoj!

Vikend iza nas ostat će u lijepom sjećanju ginekolozima, pedijatrima, fizijatrima i primaljama koji su posjetili grad Šibenik kako bi sudjelovali na simpoziju ‘Multidisciplinarni pristup distociji fetalnih ramena i parezi pleksusa brahijalisa’. Simpozij su organizirali Hrvatski liječnički zbor – podružnica Šibenik, Klinika za ginekologiju i porodništvo  KB „Sv Duh“, Klinika za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, Odjel za ginekologiju i porodništvo  OB Šibenik i Akademija medicinskih znanosti Hrvatske – podružnica Split.

Iza stručnog naziva simpozija obrađivala se problematika zastoja ramena pri porodu, koja se češće javlja  kod makrosomne novorođenčadi, takozvane  „velike djece“.  U dosadašnjim praćenjima šibenska novorođenčad je poznata po tome što ima najveću porodnu težinu i duljinu – ne samo u našoj državi nego i u svjetskim razmjerima!

simpozij šibenik 2

Učestalost makrosomne novorođenčadi u Šibeniku te moguće komplikacije po majku i dijete prilikom poroda u takvim situacijama, bio je motiv koji je potakao liječnike s odjela za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Šibensko kninske županije da organiziraju simpozij na temu distocije ramena u svom  gradu uz potporu kolega iz drugih gradova.

Osim kolega iz Hrvatske, simpoziju su prisustvovali ginekolozi i primalje iz Slovenije i BiH.
Predavači koji su prenijeli svoja iskustva i iznijeli predavanja su: prof.dr.sc. Dubravko Habek, dr.Nikica Živković, dr. Mislav Herman, doc.dr.sc. Radenka Kuzmanić  Šamija, dr. Branka Birkić Plavčić i dr. Ivan Zmijanović s odjela za ginekologiju i porodništvo OB Šibenik. Usporedo s predavanjima  održavala se radionica za oslobađanje fetalnih ramena na fantomu pod vodstvom dr. sc. Ingrid Marton  i dr. Matije Prke iz Klinike za ginekologiju  i porodništvo  KB Sv. Duh.

šibenik simpozij 3

Dvodnevni program simpozija je bio organiziran unutar stare gradske jezgre Šibenika što je bila njegova dodatna posebnost.  Predavanja i radionice su bile organizirane u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“, u čijoj su neposrednoj blizini,  ‘na par koraka’, bili smješteni predavači u odabranim apartmanima. Gosti su uživali u bogatom dvodnevnom programu koji je za njih pripremila Manifesta, agencija za marketing i turizam i turistička agencija Šibenik Plus. U slobodnom dijelu programa, gosti su uživali u tematskom razgledu grada „Šibenik photo tour“, posjetu novootvorenom muzeju Sv.Frane, večeri  na trijemu Gradske vijećnice uz odličan glazbeni program. U nedjelju ujutro, drugog dana simpozija, gosti su posjetili hrvatsku kulturnu atrakciju godine, tvrđavu sv. Mihovila, a potom u opuštenoj atmosferi  uživali u doručku pripremljenom u srednjovjekovnom mediteranskom vrtu Sv.Lovre.

Šibenik je izmamio sve uzdahe već od prvog trenutka, kada su pred početak simpozija i u pauzama prikazivani kadrovi Šibenika pa sve do trenutka rastanka u mediteranskom vrtu Sv.Lovre. Ovaj inovativan „vanhotelski“ angažman, iako zahtjevniji za organizaciju,  pružio jesudionicima simpozija autentičan doživljaj i zaokružio cijelu priču na poseban način.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.