Sjednica Županijskog operativnog centra: Nismo spremni za ekološki incident uslijed eksploatacije Jadrana

U Šibeniku je jučer održana redovna sjednica Županijskog operativnog centra (ŽOC), a glavna tema bio je nacrt prijedloga Zakona o sigurnosti pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika koji se trenutno nalazi na javnoj raspravi.

oneciscenje mora zoc

ŽOC je tijelo odgovorno za provedbu postupaka i mjera predviđanja, sprječavanja, ograničavanja širenja, spremnosti za reagiranja kod iznenadnih onečišćenja morskog okoliša odnosno unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora unutar granica Šibensko-kninske županije. ŽOC je odgovoran za provođenje Plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora, za operativno sudjelovanje u provedbi nacionalnog Plana intervencija i provedbu aktivnosti iz Subregionalnog plana intervencija kod iznenadnog onečišćenja mora.

Međutim, nacrt prijedloga Zakona ne percipira ulogu ŽOC-a u slučaju mogućeg akcidenta prilikom istraživanja i eksploatacije ugljikovodika.

oneciscenje mora zoc 2

Još jednom je naglašeno da Republika Hrvatska mora donijeti novi Plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora.

Važeći Plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora iz 2008. godine kao i županijski Plan intervencija kod iznenadnih onečišćenja mora iz 2010. godine ne poznaju moguću ugrozu uslijed istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, a obzirom na planiranu udaljenost od 6 km od otoka nesporno je da bi se istraživanje i eksploatacija ugljikovodika događala unutar područja djelovanja ŽOC-a.

Kako navedena moguća ugroza nije obrađena u Planovima djelovanja kod iznenadnog onečišćenja mora tako nije izrađena ni procjena mogućeg rizika, nije definirana potrebna oprema u slučaju akcidenta, odnosno, operativne snage koje trebaju sudjelovati u aktivnostima u slučaju akcidenta.

Republika Hrvatska, pa tako i Šibensko-kninska županija u ovom trenutku nisu spremni za reagiranje na moguću ugrozu uslijed akcidenta prilikom istraživanja i eksploatacije ugljikovodika, priopćeno je iz Županije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.