Skup poslovne i znanstvene elite: Šibenik kao model energetske budućnosti Hrvatske

U organizaciji Grada Šibenika, a u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER), Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB), Šibensko-kninskom županijom i Hrvatskom gospodarskom komorom Šibenik, u ponedjeljak, 15. lipnja 2015., u Gradskoj vijećnici s početkom u 11,30 sati, bit će održan gospodarsko – znanstveni skup pod nazivom ‘Šibenik kao model energetske budućnosti Hrvatske’.

Na skupu će predstavnici znanstvene zajednice gospodarstvenicima predstaviti program budućeg šibenskog sveučilišnog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu koji će u akademskoj godini 2015./2016. primiti prve studente, a s ciljem upoznavanja sudionika s kvalifikacijama diplomanata kao i praktičnom primjenom znanja studenata/diplomanata u njihovo poslovanje.

Gospodarstvenici će od predstavnika znanstvene zajednice čuti i koje su dugoročne koristi od njihovog zapošljavanja, odnosno primjene principa energetske učinkovitosti/obnovljivih izvora u gospodarstvu i javnom sektoru.

studij energetike vijecnica1

Šibenski dislocirani studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu snažno će se oslanjati na gospodarstvo, osobito lokalno.

Dekani FER-a i FSB-a Sveučilišta u Zagrebu, koji su, inače, osnivači šibenskog sveučilišnog studija, među ciljeve osnivanja ove visokoškolske ustanove uvrstili su i ostvarivanje suradnje s vodećim stručnjacima u gospodarstvu i javnoj upravi koji praktična iskustva mogu prenijeti polaznicima studija, te pripremu polaznika za zahtjevne inženjerske zadatke u području uporabe obnovljivih izvora energije i poboljšanja energetske učinkovitosti u sektorima neposredne potrošnje energije.

Koliko je važno razvijati projekte na polju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora itekako su svjesni u Gradu Šibeniku.

– Šibenik se opredijelio, i slijedi ideju da postane ‘Zeleni E-grad’. To se vidi iz niza projekata, od uvođenja sustava javnih bicikla Next bike i alternativnih prijevoznih sredstava kroz projekt Intermodal, preko prve dalmatinske punionice za električne automobile, do činjenice da smo bili prvi grad u Hrvatskoj koji razvija projekt izgradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Bikarac. Naš studij Energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora samo je kruna naših napora jer, osim što ćemo omogućiti našoj djeci da visoko obrazovanje stječu u Šibeniku, obrazovat ćemo stručnjake koji će, siguran sam, doprinositi i poduzetničkoj efikasnosti na polju energetike – kaže gradonačelnik Šibenika dr. Željko Burić.

Grad Šibenik stipendirat će deset studenata s područja Šibenika koji će u akademskoj godini 2015./2016. upisati Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora.

Visina stipendija za studente iznosit će 700 kuna mjesečno, a uvjeti dodjele stipendija bit će navedeni u natječaju čija se objava očekuje u srpnju ove godine.

Riječ je o još jednom doprinosu gradske vlasti projektu uspostave studija koji u rujnu ove godine počinje s radom. Osim toga, Grad Šibenik osigurao je za studij prostor u iNavis centru, te sufinancirao radove na uređenju predavaonica i opremanja laboratorija, a u proračunu je predviđena i stavka za sufinanciranje troškova izvođenja nastave.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.