SOCIJALNA OSVIJEŠTENOST: Već 13 godina traje suradnja Gimnazije ‘Antun Vrančić’ i Centra Šubićevac

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac ustanova je socijalne skrbi osnovana 1966. godine. Među ostalim, Centar pruža usluge stanovanja, prehrane, njege i brige o zdravlju te  medicinske i psihosocijalne rehabilitacije. Radi se o vježbama svakodnevnih vještina, senzornoj integraciji, logopedskoj terapiji, sportsko-rekreacijskim aktivnostima, glazboterapiji, likovnoj terapiji te psihološkoj i sociopedagoškoj podršci djeci i mladima s intelektualnim i tjelesnim teškoćama. Osim toga, djelatnost Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac je pružanje osnovnog i srednjeg strukovnog osposobljavanja po posebnom programu.

Kako navodi ravnateljica Centra Šubićevac Branka Bego, osim navedenih djelatnosti, jedan od načina zastupanja interesa korisnika je i uklapanje u širu društvenu zajednicu na način  da se otvore vrata udrugama, volonterima i zainteresiranim građanima. Na taj način svima je pružena mogućnost da volonterskim radom doprinesu kvaliteti života korisnika Centra Šubićevac.

‘URBANA SOCIOLOGIJA’

Jedan od oblika suradnje je hvalevrijedan projekt ‘Urbana sociologija’, a odnosi se na suradnju Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac i Gimnazije Antun Vrančić. Još od 2002. godine šibenski gimnazijalci posjećuju korisnike Centra s ciljem senzibiliziranja mladih za potrebe vršnjaka s intelektualnim teškoćama.

– Volontiranje je usmjereno na poboljšanje kvalitete života korisnika koji su smješteni ili borave u Centru Šubićevac. Kroz tjedne posjete učenika Gimnazije, naši korisnici dobivaju prijateljsku i toplu podršku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti – navodi Branka Bego. Volontiranje je koncipirano na sljedeći način – gimnazijalci korisnicima Centra Šubićevac pomažu u svladavanju gradiva i pisanju domaćih zadaća, pružaju im podršku u sportskim i rekreacijskim aktivnostima, potiču ih na izražavanje kroz likovno i glazbeno stvaralaštvo i igraju se s najmlađima. Odgajateljica Marina Burazer kaže da su gimnazijalci stalni gosti i u svečanim trenucima škole te da redovito sudjeluju u kulturno-zabavnim i sportskim događanjima u organizaciji Centra.

– U proteklih trinaest godina održano je mnoštvo događanja od kojih je svaki jedinstven, nezamjenjiv i iskren doživljaj prijateljstva – nastavlja Burazer.

Volontiranje gimnazijalaca je dvostruko korisno: njihov boravak u Centru doprinosi razvijanju osjećaja zadovoljstva, prijateljstva i stabilnosti psihičkog zdravlja korisnika Centra.

unnamed (1)

– Na taj način dobivaju potvrdu da su prihvaćeni u široj zajednici. S druge strane, gimnazijalci pozitivno mijenjaju stavove u odnosu na osobe s intelektualnim teškoćama te spoznaju da naši korisnici ne pripadaju životu ‘unutar ograde’ – zadovoljna je Branka Bego.

VOLONTIRA I PRIVATNA GIMNAZIJA ŠIBENIK

Centar Šubićevac surađuje i s Privatnom gimnazijom s pravom javnosti Šibenik. Suradnja je započela prije dvije godine, na inicijativu ondašnje profesorice talijanskog jezika, Bernarde Marasović.

– Dogovorila sam se s Lucijom Škugor, djelatnicom Centra. Imale smo želju napraviti nešto za djecu na Šubićevcu, pa smo odlučile organizirati njihov posjet Privatnoj gimnaziji, i to za blagdan Svetog Nikole. U dogovoru s Centrom, učenici su prikupili poklone za korisnike, igračke, društvene igre, odjeću i slično. Naravno, sudjelovali su i profesori, donijeli smo piće i kolače. Ugodno smo se družili i mislim da smo postigli cilj: premostili smo razlike među našim učenicima – zadovoljna je Marasović. O uspješnoj suradnji najbolje govori činjenica da su se gimnazijalci sljedeće godine sami sjetili organizirati susret, s tom razlikom da su ovaj put oni posjetili Centar Šubićevac.

– Vidjeli smo značajan napredak u interakciji u odnosu na prethodnu godinu. Prve godine su polaznici Centra bili nešto zatvoreniji, jer im je to bio prvi takav posjet, a sljedeće su godine bili vrlo otvoreni, opušteni i rado su komunicirali s nama. Nadam se da će se ovakva druženja nastaviti – priča Marasović.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.