SPAS ZA ULJARE: Od komine će se na Podima proizvoditi električna energija

Grad Šibenik raspisao je javni natječaj za izgradnju i smještaj postrojenja na biomasu na Gospodarskoj zonu Podi. Zainteresirane tvrtke u postrojenjima će prerađivati struju od komine koju će nabavljati od uljara iz Šibensko-kninske županije. Komina je, inače, nusproizvod u preradi maslina koji nastaje prilikom dobivanja ulja, a brojnim uljarima predstavljala je znatan problem prilikom zbrinjavanja. Prema riječima Damira Buntića iz županijske Regionalne razvojne agencije, uljari su se komine rješavali na razne načine, ali uglavnom su je zbrinjavali u deponijima gdje je bila tretirana, a potom je služila za gnojidbu.

maslinovo-ulje

-Budući da se zakonima nameće ekološko zbrinjavanje komine ovaj će projekt uvelike pomoći uljarima, a uz to će od njega imati i određenu zaradu – govori nam Buntić iz Razvojne agencije. Maslinarske zemlje, poput Španjolske i Italije, odavno koriste kominu kao sirovinu za obnovljive izvore energije, a njima će se uskoro pridružiti i Šibenik.

damir_buntic_ulje_2

-Komina je organska tvar, a kako je Dalmacija krško područje, ako se ne skladišti kako treba može uzrokovati zagađenje vode, stoga je ovaj projekt jedino kvalitetno rješenje – napominje Buntić.

Jakov Terzanović, direktor Gospodarske zone Podi, pak ističe kako je lani raspisan javni poziv za proizvođače obnovljivih izvora energije na biomasu te se javilo nekoliko zainteresiranih tvrtki pa Terzanović i ovog puta ne sumnja u dobar interes.

podi jakov terzanovic4-josipa310114 (2)

-Bitno je samo da zainteresirani maksimalno zadovolje ekološke standarde, a mi smo se raspisujući ovaj natječaj vodili potrebama uljara s našeg područja, ali i razvoju alternativnih izvora energije u Šibeniku – kaže Terzanović dodajući kako je rano za govoriti koliko bi novi pogon otvorio radnih mjesta na Podima, ali jedno je sigurno – bit će to dobar vjetar u leđa poslovnoj slici grada Šibenika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.