SPOJIO IH BARUN DEGENFELD: Društvo Juraj Dalmatinac ugostilo njemačko izaslanstvo

Članovi Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac ugostili su danas izaslanstvo Pokrajinskog središta za političko obrazovanje njemačke pokrajine Baden-Württemberg, koje u Hrvatskoj boravi od 4. do 13. listopada.

U okviru putovanja, delegacija iz BW (23 sudionika) ima priliku upoznati Zagreb, Split, Šibenik i Dubrovnik i njihove kulturne znamenitosti i političke institucije, a u Šibeniku su boravili nakon što su članovi Društva za Juraj Dalmatinac sudjelovali u travnju ove godine na dvodnevnoj sjednici Mješovite komisije Hrvatska-Baden-Württemberg u njemačkom gradu Konstanzu.

Naime, Šibenik i Baden-Württemberg veže povijesna osoba baruna von Degenfelda, njemačkog vojskovođe koji je pomogao Šibenčanima u borbi potiv Turaka, te je organizirao gradnju povijesnih utvrda sv. Ivan i Barone (koja ime nosi upravo prema njemu).

Obzirom da su od ranije upoznati sa radom Društva, predstavnici su izrazili želju za upoznavanjem Šibenika i članova Društva osobno, s ciljem međusobne suradnje. Tako su posjetili šibensku gradsku jezgru, Gradsku vijećnicu i tvrđavu sv. Mihovila. Usput su se upoznali s radom Društva, planovima i programima na tvrđavi Barone, pa je dogovoreno sudjelovanje predstavnika BW Vlade i obitelji baruna von Degenfelda na otvaranju uskoro obnovljene tvrđave Barone.

Daljnji cilj je produbljivanje i ojačavanje veza između Šibenika  i jedne od gospodarski najrazvijenih njemačkih pokrajina, te moguća suradnja između Međunarodnog dječjeg festivala i sličnog njemačkog festivala ‘Göppinger Maientag’, kao i moguće studijsko putovanja članova društva u BW.

Inače u Zagrebu je njemačko izaslanstvo posjetilo Sabor, a put nastavljaju prema Trogiru i  Splitu, gdje će se susresti s gradonačelnikom.

Izuzev sa znamenitostima spomenutih gradova i institucija, njemačka delegacija se dobro upoznala i s autohtonim dalmatinskim delicijama u jednom seoskom domaćinstvu u Drnišu.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.