Srednjoškolci i policija sutra će poticati šibenske vozače i pješake na ljubaznost u prometu

Šibenska policija, u suradnji s Gradom Šibenikom, Turističkom zajednicom i Prometno-tehničkom školom, sutra organizira akciju ‘Dan ljubaznosti u prometu’. Cilj akcije je poticanje tolerantnijih odnosa između vozača i pješaka, odnosno poticanja vozača da poštuju prednost pješaka na pješačkim prijelazima.

Povodom ove akcije sutra, 31. svibnja  između 10 i 14 sati u Šibeniku učenici Prometno-tehničke škole iz Šibenika će na četrdeset pješačkih prijelaza nadzirati poštivanje prednosti pješaka na pješačkim prijelazima i na posebnim obrascima bilježiti registracijske oznake savjesnih vozača na osnovu kojih će se izvući 10 vozača koji će biti nagrađeni od strane Turističke zajednice Grada Šibenika.

– Tijekom akcije od vozača očekujemo da se zaustave ispred pješačkog prijelaza i da rukom daju znak pješacima da prijeđu preko ceste. Ta gesta ima značenje „Ja sam vas vidio i izvolite, prijeđite cestu“. Na ovakav način potičemo pješake da se vozačima zahvale ili naklonom glave kažu: “Hvala“  ili da se osmjehnu, jer osmjeh je toliko poticajan, a tako ga rijetko rabimo u svakodnevnom komunikaciji. Krajnji cilj akcije je osjećati se sigurnije i ugodnije u gradu u kojemu živimo i da ovakvo kulturno i ljubazno ponašanje postane dijelom naše svakidašnjice – poručuju iz policije.

Na potrebu ovakve i sličnih akcija u prometu koji se odnose na sigurnost pješaka u prometu ukazuju  statistički pokazatelju prema kojima je u 2014. u prometu smrtno stradalo 4 pješaka, 11 njih je teže i 31 lakše ozlijeđen u odnosu na 2015. kada je smrtno stradao 1 pješak, 11 ih je teže, a 29 lakše ozlijeđeno.

Međutim treba skrenuti pozornost i na prometne nesreće s ozlijeđenim pješacima, koji u vrijeme nesreće nisu koristili pješački prijelaz pa je tako 2014. jedan pješak smrtno stradao, a u 2015. je zabilježeno 9 prometnih nesreća zbog greške pješaka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.