Što je zajedničko hollywoodskoj divi Jane Russell i šibenskoj knjižnici?

Na prvi mah se možda ne čini da zvijezda zlatnog doba Hollywooda i šibenski hram znanja imaju ikakvu poveznicu, ali postoje ih čak dvije. Osim očite ljubavi prema filmu koji knjižnica njeguje u svojim kultnim filmskim večerima, povezuje ih još nešto, a to je  – patent. Naime, malo je poznata činjenica da je Howard Hughes za potrebe snimanja filma “Odmetnici” tražio od svojih inženjera izradu grudnjaka koji će podignuti grudi poznate glumice Jane Russell. Iako ga ona nije nosila za potrebe snimanja, već je kriomice stavljala maramice u svoj “udobniji” grudnjak, to pomagalo se danas nalazi u muzeju, a preteča je današnjeg funkcionalnog komada garderobe koje je postalo dizajnerski predmet visoke estetike.

A da biste i vi saznali kako zaštiti svoj rad od kopiranja i krađe i patentirati nešto što vam je u opisu djelatnosti, posjetite predavanja u sklopu Urbanog inkubatora na temu Upravljanje intelektualnim vlasništvom, u četvrtak, 1. listopada od 11.30 do 17.30 sati u računalnoj dvorani Gradske knjižnice.

Iskustvo je pokazalo da mladi poduzetnici nemaju potrebna znanja o tome kako zaštiti svoj rad od kopiranja i krađe te koji je proces zaštite nekog jedinstvenog proizvoda (glazbenog uratka primjerice) ili usluge (dizajniranje karakterističnog znaka ili logotipa).

Stoga svi kreativci – grafički dizajneri, likovni i glazbeni umjetnici, arhitekti, poduzetnici u raznim branšama – su dobrodošli na ovo predavanje. Na pitanja što je to autorski rad, kako ga implementirati kroz svoje poslovanje, kako i kada prijaviti patent, koja je razlika između izuma i patenta, koje su cijene za zaštitu određenog proizvoda ili usluge odgovore će pružiti predstavnici Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, koji će ujedno rado saslušati i odgovoriti na konkretna pitanja sudionika.

Podsjetimo, edukacije se održavaju u sklopu projekta Urbanog inkubatora kojeg financiraju Grad Šibenik, Urbani centar Šibenik i Ministarstvo poduzetništva i obrta, a kojim se nastoji potaknuti mlade na poduzetništvo i usavršavanje svojih vještina.

Za ovu i sve ostale edukacije moguće se prijaviti putem poveznice na https://docs.google.com/forms/d/1rrnaxNokT-8wOnjfpKSDSY376bhI7q5ky1TiRJ9trk4/viewform

Sve potrebne informacije nalaze se na stranicama Urbanog centra Šibenik, a za dodatno možete kontaktirati  na broj telefona 022 310 855, mail info@ucsibenik.hr ili dolaskom u fizički prostor centra Ulica Kralja Zvonimira 7A (na Starom Pazaru).

 

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.