Strategija razvoja inovativnog turizma u Šibeniku

Javno predstavljanje ‘Strategije razvoja inovativnog turizma Grada Šibenika 2015.-2020’ održano je u knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku.

Riječ je o IPA programu Europske unije za Hrvatsku, odnosno Twinning Light projektu čiji je cilj jačanje stručnih znanja i tehničkih kapaciteta svih relevantnih ustanova za Ocjenu prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu.

– Današnji program je zamišljen kao sastanak sa svrhom prikupljanja informacija, izmjene informacija , predstavljanja sudionika i projekta, te otvorena rasprava –  rekao nam je Neven Trenc, iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

U suradnji sa Austrijskom agencijom za okoliš , provedba projekta je počela u lipnju 2015. i traje šest mjeseci. Vrijednost projekta u iznosu od 170 tisuća eura sufinancirala je i RH u iznosu od 18 889 eura.

Na današnjem predstavljanju programa bio je i Thomas Ellmaner, predstavnik Austrijske agencije za okoliš koji je istaknuo da je njemu Hrvatska kao druga domovina budući da Austrijanci već tradicionalno ovdje dolaze na odmor.

DSC02862

Šibenik se našao kao idealna geografska lokacija, a velika zahvala je išla NP Krka bez kojeg ovo predstavljanje ne bi bilo moguće, te knjižnici Juraj Šižgorić.

Glavni korisnik projekta je Državni zavod za zaštitu prirode, središnja ustanova koja obavlja stručne poslove iz područja zaštite prirode u RH.

Kao ostale korisnike, navode Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Upravne odjele nadležne za OPEM u 20 županije, Javne ustanove, te Županijske javne ustanove.

Kao novi termin iskače riječ ‘twinning’ – instrument kojeg je inicirala Europska komisija 1998. godine i koji je zamišljen kao administrativna suradnja koja bi pomogla zemljama korisnicama u procesu učvršćivanja administrativnih i pravosudnih kapaciteta u svrhu provedbe zakonodavstva.

Twinning light je pojednostavljena verzija twinninga za angažmane kraće od jedne godine, u vrijednosti manjoj od 250 tisuća eura.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.