Sve više mladih u županiji na tržište rada ulazi kroz stažiranje

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U jeku krize, 2011. godine, Hrvatska se suočavala s općom rastućom nezaposlenošću, a ‘prvi na crti’ bili su mladi koji su tek ulazili na tržište rada. U ono malo oglasa za posao koji su se mogli pronaći na specijaliziranim portalima i HZZ-u uglavnom se tražilo određeno iskustvo, pa je Vlada uvela mjeru Stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa na godinu dana, uz naknadu od 1.600 kuna, s ciljem da upravo mladim ljudima bez iskustva omogući stjecanje iskustva kako bi po završetku bili konkurentniji na tržištu rada. Te 2011. godine mjera je bila predviđena za osobe koje trebaju polagati majstorski ili stručni ispit, da bi se 2012. godine, usvajanjem Zakona o poticanju zapošljavanja primjena mjere proširila na sve nezaposlene do 29 godina starosti koji imaju do godinu dana radnog staža. Iste godine produženo je i moguće trajanje stručnog osposobljavanja te je ukinuta dobna granica za korištenje mjere, a od siječnja 2015. godine naknada je sa 1.600 povećana na 2.400 kuna.
PODIJELJENA MIŠLJENJA
Mišljenja o spomenutoj mjeri od početka su podijeljena, jedna strana u njoj vidi dobru priliku za profesionalni start, napominjući kako se stažiranje do tada uglavnom nije plaćalo, drugi u njoj vide mogućnost za izrabljivanjem mladih zaposlenika uz državnu naknadu koja jedva pokrije troškove marende na poslu.
Kako bilo, mjera je kroz godine postajala sve popularnija. Na razini države, 2012. godine stručno je osposobljavanje iskoristilo 5.456 osoba, da bi se već godinu dana kasnije taj broj više nego udvostručio pa je ovu mogućnost iskoristilo 14.446 osoba, a 2014. godina bila je rekordna po korištenju spomenute mjere s 15.286 uključenih.

hzzo
Ako gledamo samo podatke iz Šibensko-kninske županije, kroz stručno osposobljavanje na tržište rada je od 2011. godine do travnja ove godine zaposleno ukupno 979 osoba. Najmanji broj novouključenih bio je 2012. godine, tek 92, da bi nakon toga broj počeo rasti, pa je 2013. godine kroz spomenutu mjeru u tržište rada zaposlena 321 osoba, prošle godine 329 osoba, da bi u prva tri mjeseca ove godine broj novouključenih u program stručnog osposobljavanja bio 79, uz 337 korisnika koji su nastavili s korištenjem spomenute mjere.
Grad Šibenik i Županija su od 2012. godine do danas u program Stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa primile ukupno 139 osoba, od čega je, po završetku programa, putem natječaja, na neodređeno zaposleno njih devet. U Gradu je stručno osposobljavanje prošlo 48 ljudi, od čega četvero nije završilo stručno osposobljavanje, doznajemo od Ane Gojanović Rakić, pročelnice Ureda gradonačelnika.
– Od toga broja njih deset je primljeno na neodređeno vrijeme, s tim da je u međuvremenu otišlo dvoje. Kada se završi stručno osposobljavanje ne postoji mogućnost izravnog zapošljavanja, već se nekadašnji polaznici moraju javiti na natječaj ukoliko se žele prijaviti za posao u Gradskoj upravi – objašnjava Gojanović Rakić.
Što se Županije tiče, kroz program stručnog osposobljavanja od 2012. do danas osposobljavala se 91 osoba u upravnim odjelima Šibensko-kninske županije.
– Trenutno ih imamo 32. Temeljem javnog natječaja jedna je osoba zaposlena u Županiji, koja je i stručno osposobljavanje odradila u upravnom odjelu Šibensko-kninske županije – kaže Senka Bilać, viša savjetnica za protokolarna pitanja Šibensko-kninske županije.
GARANCIJA ZA MLADE
Problem nezaposlenosti mladih osoba nije problem koji pogađa samo Hrvatsku, već i cijelu Europsku uniju. Ukupna nezaposlenost mladih u članicama Unije iznosi oko 22 posto. Kako bi se uhvatila u koštac s rješenjem problema nezaposlenosti mladih, u prosincu 2012. godine Vijeće EU usvojilo je političke smjernice pod nazivom ‘Youth Employment Package’ usmjerene prvenstveno na poboljšanje prijelaza mladih ljudi iz sustava obrazovanja na posao. U sklopu toga u Hrvatskoj je, kada smo postali članicom EU, pokrenuta Garancija za mlade, mjera sufinancirana od Unije, kojom se želi mlade brzo aktivirati na tržištu rada. To se ostvaruje ili ponudom za posao ili vježbeništvo, ali i nastavkom obrazovanja, a uključuje i niz olakšica kojim se motiviraju poslodavci da zaposle mlade ljude. Kako bi mladim ljudima približili sve mogućnosti koje im se putem Garancije za mlade nude, Forum mladih SDP-a Šibenik kroz narednih mjesec dana planira organizirati niz tribina i radionica diljem županije.

Krešimir Kovač,  prošao je osposobljavanje i dobio posao:  ‘Stručno osposobljavanje mnogo mi je značilo ‘

kreso kovac
Jedan od onih koji je prošao na natječaju nakon isteka jednogodišnjeg stručnog osposobljavanja je i Krešimir Kovač, zaposlen kao viši stručni suradnik za razvoj pri Upravnom odjelu za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj. Kovač kaže kako mu je stručno osposobljavanje mnogo značilo u profesionalnom smislu, prvenstveno zbog specifičnosti rada na projektima Europske unije. Na pitanje je li se nadao stalnom zaposlenju kada je kretao sa stručnim osposobljavanjem kaže da se čovjek uvijek nada.
– Upisao sam i dodatnu edukaciju za pisanje EU projekata i na ‘volontiranje’ sam gledao kao na priliku za budućnost, budući da sada vlada sve veća potražnja za ljudima koji to znaju raditi – objašnjava Kovač.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.