Tek što smo ga dobili, novi CT uređaj crk’o!

Opća bolnica Šibenik u ponedjeljak, 20. srpnja, je konačno dobila dugoočekivani CT uređaj vrijedan nešto manje od tri milijuna kuna koji bi liječnicima trebao pomoći u što boljoj dijagnostici.

DSC03209

Bolnica se dugi niz godina snalazila sa starim uređajem koji se kvario, iziskivao dodatne troškove popravaka i transporta pacijenata u bolnice u Zadru i Splitu. Četiri godine je trajala saga oko nabave novog uređaja koja se konačno završila kada je Ministarstvo nabavilo novi moderni uređaj. Šibenska bolnica je tako, u periodu kada županija bilježi povećanu koncetraciju ljudi uslijed turističke sezone, ostala mjesec dana bez ikakvog uređaja na raspolaganju budući da je stari trebalo razmontirati, a novome prilagoditi prostor. Bolnica se u tom periodu uspješno organizirala, osoblje se prilagodilo nastaloj situaciji i činilo se da je prije tjedan dana cijela priča o problematici CT uređaja riješena.

DSC03210

Kako doznajemo, novi moderni uređaj sa 16 slojeva po rotaciji, od jučer nije u funkciji. Praktički nakon tjedan dana novi aparat je otkazao, serviseri tvrtke su ustanovili kvar i sada se čekaju novi dijelovi koji dolaze iz –Amerike. Šibensko – kninska županija je opet ostalo bez CT uređaja u najosjetljivije razdoblje kada je turistička sezona u punom jeku, a potrebe za njim najveće.

Opća bolnica Šibenik će se tako naći u novim troškovima koji dosežu i do 30 tisuća kuna dnevno zbog transporta u druge županije, a veliki problem je što može doći i do nekog neželjenog ishoda uslijed toga.

Riječ je o uređaju koji je, kako stručnjaci kažu, Mercedes među takvim uređajima, ali ako se Mercedes kvari – onda ime ništa ne znači.

Kontaktirajući tvrtku Medicom, koja je preko javnog natječaja Ministarstva zdravlja dobila posao nabave novog CT uređaja, nismo dobili konkretan komentar osim da se tehnika kvari i da će kvar sigurno biti otklonjen. Kada je riječ o tehnici koja se koristi u zdravstvu, taj kvar ipak poprima veći značaj i iziskuje brže djelovanje.

Trakavica oko nabavke novog uređaja trajala je četiri godine i, iako se činilo da je tome došao kraj, priča se očito nastavlja u nimalo pozitivnom tonu. Novi troškovi za bolnicu, nova čekanja i nove komplikacije i sve to u najgorem periodu u godini kada je nesreća više nego u ostatku godine, a potreba za uređajem sve veća.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.