TJEDAN BORBE PROTIV GLAUKOMA: Besplatan pregled očnog tlaka do 17 sati

Povodom Tjedna brobe protiv glaukoma, očne bolesti koja može dovesti i do potpunog gubitka vida, u svim očnim ambulantama u Šibeniku, kao i u Općoj bolnici Šibenik, danas do 17 sati omogućena je svim građanima besplatna kontrola očnog tlaka, i to bez ikakvih liječničkih uputnica.

– Danas do podne u šibenskoj bolnici 50-ak građana provjerilo je svoj očni tlak, jedini način kojim se može ustanovit glaukom. radi se o tihoj bolesti, bolesnik ne osjeća simptome, pa ju je moguće jedino otkriti kontrolom očnog tlaka. Ako se bolest rano otkrije, uspješno se i liječi. Od tih 50-ak građana nekolicini smo ustanovili razvitak glaukoma, pa pozivam sve građane da dođu na kontrolu- rekao je danas ravnatelj Očnog odjela u OB Šibenik Nikola Sušić, na konferenciji za medije održanoj u Uredu gradonačelnika Željka Burića, također oftamologa.

susicocnoŠibenik je jedan od 19 gradova koji su se pridružili toj akciji, rekli su koordinatorica nacionalne kampanje borbe protiv glaukoma  Mia Zorić Gerber i Zoran Vatavuk, predsjednik Hrvatskog oftamološkog društva.

Glaukom je kronična bolest koja se uglavnom javlja kod starije populacije. Nije toliko česta, tek jedan posto osoba između 40 i 50 godina oboljeva od glaukoma, a postotak raste uporedo s rastom životne dobi.

Primarijus Sušić rekao je i kako je OB Šibenik upravo u procesu nabavka aparata za kompjuteriziranu provjeru vidnog polja, pa pacijenti više neće morati odlaziti na kontrole u druge gradove.

– A upravo je ta kontrola preduvjet otkrivanja glaukoma- rekao je Sušić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.