TJEDNA PROGNOZA: Kiše nema na vidiku, samo sunce, sunce i još sunca

Travanj se zasad gotovo nigdje u Hrvatskoj nije iskazao oborinama. Rijetka su područja koja su prvih 10 dana travnja dobila više od 20 litara oborine po kvadratnom metru, primjerice, dijelovi Konavala i otoka Visa. Natprosječne topline nije nedostajalo pa je u većini dana najviša dnevna temperatura prelazila 20°C, a ponegdje i vrlo toplih 25°C. Po tko zna koji put ove godine, prošloga tjedna zabilježen je slučaj velike koncentracije saharskog pijeska i prašine diljem Hrvatske, osobito u Dalmaciji. Ako netko čeka pravu kišu, u novom je tjednu neće dočekati. Naprotiv, dani će biti popraćeni pretežno sunčanim vremenom, a temperature zraka bit će više od prosjeka za ovaj dio godine. U četvrtak su lokalni pljuskovi mogući ponegdje u unutrašnjosti zemlje. More se ubrzano grije; u Splitu i Šibeniku je jučer izmjereno 16, u Dubrovniku i Hvaru 17, a do kraja tjedna temperature mora porast će posvuda još stupanj do dva. Jedini vjetroviti dan novog tjedna bit će srijeda kada će prolazno puhati umjereno do jako jugo. Pred nama je sredina travnja, samo središte klimatološkog proljeća.

VREMENSKA PROGNOZA: U utorak pretežno sunčano i suho, ponegdje uz umjerenu naoblaku. Noću tiho, danju će zapuhati slabo do umjereno jugo. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature od 19 do 24°C.

Srijeda će biti djelomično sunčana i u većini krajeva suha. Nešto više oblaka krajem dana. Puhat će umjereno do jako jugo. Jutro će biti toplije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 10 do 15°C, uz obalu i na otocima od 15 do 19°C. Najviše dnevne temperature od 20 do vrlo toplih 26°C.

U četvrtak će još u početku biti djelomično sunčano s promjenjivom naoblakom, samo ponegdje uz mogućnost za malo kiše. Jugo će u početku puhati još na jugu Dalmacije, a onda će vjetar posvuda okretati na zapadne smjerove. Temperature zraka neće se bitno mijenjati u odnosu na srijedu.

Petak donosi pretežno sunčano i suho vrijeme. Puhat će slab vjetar promjenjiva smjera. Jutro malo svježije. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od 7 do 10°C, uz obalu i na otocima od 10 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 20 do 25°C.

Pretežno sunčano bit će tijekom subote. Popodne je u zaleđu moguć umjeren razvoj naoblake i slab pljusak s grmljavinom. Puhat će slabo jugo. Jutarnje temperature zraka u laganom porastu, najviše dnevne većinom od 21 do 26°C.

Stabilno vrijeme, u većini krajeva bez oborina, nastavit će se tijekom pretežno sunčane nedjelje. U drugom dijelu dana u zaobalju će biti umjerenog razvoja naoblake, koji navečer može samo ponegdje donijeti slabe pljuskove. Puhat će većinom slabo jugo. Temperature zraka bez veće promjene u odnosu na subotu. Čini se da nam i ponedjeljak donosi dosta ugodne vremenske prilike.

Prognozu napisao: www.crometeo.hr. Za detaljniju vremensku prognozu slobodno nazovite 060-555-555. Cijena 3,49 KN/min. iz fiksnih te 4,78 KN/min. iz mobilnih mreža. Davatelj usluge: HT d.d., Savska cesta 32, Zagreb, info tel. 0800-1234, prognoza izrađena 11.4.)

METEOROLOŠKI KALENDAR

  1. travnja 1834. god. u Zagrebu rođen meteorolog Ivan Stožir
  2. travnja – prosječni početak toplije polovice godine
  3. travnja – početak sezone obrane od tuče
  4. travnja 1991. god. bura, ledena kiša i snijeg u Gorskom kotaru uništili mnoge dalekovode

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.