TURISTIČKA ZVIJEZDA: Šibenik iskoračio, ali još nije na čelu kolone

Šibenik je grad koji je nejasnom turističkom strategijom ipak, nekim čudom, uspio doći do kakvog-takvog turističkog iskoraka. Uz mnogo svaštarenja i jako malo prave inicijative, grad je ipak nekako prirodno prikupio goste te se počeo po malo turistički valorizirati. Terraneo je učinio svoje – Šibenik je ucrtao na mapu gradova s turističkim potencijalom, no taj glazbeni paket trajao je kratko, suviše kratko da bi proizveo značajniju euforiju stranih gostiju. To se vidi i iz ovogodišnje statistike. Kako su izvijestili iz Grada Šibenika,  u prvih sedam mjeseci ove godine Šibenik je zabilježio porast broja noćenja u iznosu od jedan posto, ali srpanj je za šibensko područje završio u turističkom minusu u iznosu od dva posto po broju gostiju i noćenja.

SLAVILI HOSTELI

U toj brojci dobro su tržili jedino hoteli i hosteli, kojih je u Šibeniku sve više. Takav tip smještaja ostvario je 97.378 noćenja u odnosu na lanjsko 88.851 noćenje, a što je 10 posto više, dok su kampovi ostvarili 102.680 noćenja u odnosu na lanjskih 106.492 , odnosno četiri posto manje. Novost ove sezone bio je projekt Raspršeni hotel koji od ovog ljeta djeluje u šibenskoj gradskoj jezgri, i čiji je cilj objediniti ponudu svih privatnih iznajmljivača. Nažalost, prema svjedočanstvima iznajmljivača, Raspršeni hotel još je uvijek miljama daleko od svoje prave svrhe.

PAO PRIVATNI SMJEŠTAJ

Značajni pad, naime, ove godine bilježi upravo segment privatnog smještaja s ukupno 63.671 noćenja u odnosu na lanjskih 74.335 noćenja, što je čak 14 posto manje. Iako se u gradskoj Turističkoj zajednici pravdaju da se taj pad odnosi na čitavo gradsko područje, dok je uži šibenski centar zabilježio porast u broju noćenja od 30 posto.

Događanja kojih je ovog ljeta u Šibeniku more, proizvod su uglavnom privatne inicijative. No, ne treba zapostaviti činjenicu da je na tvrđavi sv. Mihovila otvorila ljetna pozornica koja se u dva mjeseca djelovanja pokazala kao pun pogodak. Sukladno priljevu turista, počeli su otvarati i male zalogajnice i restorani koji nude mahom autohtonu kuhinju, no traju koliko i sezona. Ono što jest zamjerka gradu koji stremi ka turizmu je nedostatak sadržaja koji bi zabavili goste do kasnijih sati. Osim kluba Makari na Banju, u gradu zapravo niti nema mjesta na kojem bi se turisti mogli zadržati dulje od dva sata poslije ponoći, te na tome treba raditi.

UREĐENOST MJESTA: ocjena 10

ČISTOĆA MJESTA: ocjena 10

UGOSTITELJSKI SADRŽAJI: ocjena 9

TURISTIČKI ISKORAK: ocjena 10

UKUPNO: 39

RESTORAN GRILL TAPAS

Restoran Grill Tapas smješten odmah kraj trgovačkog centra Dalmare jedini u Šibeniku nudi mesna jela s grila ispečena na drvenom ugljenu. U ponudi su sve vrste mesnih jela, ribe nema, a meso se dovozi iz vlastite mesnice, što garantira i kontrolu i kvalitetu. U ugodnom ambijentu dočekat će vas ljubazno osoblje, koje dobro barata s nekoliko svjetskih jezika. I ono što je za restorane tog tipa često i najvažnije, parking je osiguran odmah ispred restorana.

tapas1

tapas3

RESTORAN PEŠKARIJA

Jedan od najpoznatijih šibenskih restorana bez sumnje je Restoran Peškarija, smješten iznad stare gradske tržnice, u Docu, u srcu Šibenika. U odličnom iskonskom mediteranskom ambijentu, intimnoj atmosferi skrivenoj pod dolačkim stijenama, dočekat će vas ljubazno osoblje i ponuditi nezaboravne zalogaje spremljene po tradicionalnim receptima. Iz Restorana Peškarija iz ponude prije svega izdvajaju riblje specijalitete po kojima su poznati među svojim vjernim gostima. Također, ističu bogatu vinsku kartu, ali i, što je najvažnije, pristupačne cijene, prilagođene svačijem džepu. s pogledom na šibenski zaljev uživajte u mediteranskim specijalitetima i upoznajte Šibenik u njegovom pravom gastronomskom ruhu.

peskarija

peskarija2

PIZZERIA KIKE

Smještena u staroj šibenskoj kali, Pizzeria KIKE nudi najveći i najbolji izbor pizza, toplih sendviča, salata, lazanja te jela s grila. Kako i priliči restoranu koji je namijenjen svačijem nepcu, s grila možete naručiti meso, ribu i povrće.

Uz profesionalno i susretljivo osoblje, fenomenalne cijene te tradiciju dugu 18 godina, izborom bilo kojeg navedenog jela u ovoj pizzeriji ne možete pogriješiti. Uz mogućnost narudžbe na terasi, smještenom na jednom od najslikovitijih šibenskih trgova, Pizzerija Kike nudi i besplatnu dostavu na kućnu adresu. Sve što trebate napraviti jest nazvati na br. 022/330 141.

pizzeria kike1

pizzeria kike2

KONOBA KANELA

Smještena na šibenskoj rivi, romantična i toplog ambijenta, s pogledom na šibenski kanal, u Konobi Kanela – dobro uhodanom obiteljskom poslu – uz vrhunsku uslugu i kvalitetu za svako nepce nudi se po nešto.

Sva jela pripremljena su isključivo u krušnoj peći te na grilu s prirodnog žara. Sa grila u ponudi Konobe Kanela ističu se mesna jela, riba, školjke, škampe, povrće.  Kao svoje najveće gastronomske adute u Kaneli izdvajaju friške namirnice, umjerene cijene i ponudu koja ne uključuje fast food.

Konoba Kanela otvorena je tijekom cijele godine.

konoba kanela5

konoba kanela7

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.