Turističke investicije do 2016. donijet će nam 400 novih ležajeva

Ako se prepustimo slijepom vjerovanju u matematičke izračune i statističke pokazatelje, a u konkretnom slučaju, iako nam se svakodnevno serviraju i trenutku i situaciji ‘prilagođeni’ brojčani podaci, nemamo razloga nevjerovati, šibenski turistički procvat ne spada više u domenu znanstvene fantastike, ufanja i nadanja u bolje sutra, te neizostavnih i nasušno potrebnih lokalnih ćakula sveprisutnih ‘dežurnih’ vizionara o tome što bi i kako trebalo napraviti. Ideje koje u zadnjih nekoliko godina, zahvaljujući prvenstveno privatnim investicijskim injekcijama i novcu Europske unije, dobivaju konkretne obrise i poput novog hotelskog kompleksa u Mandalini mijenjaju vizualni identitet grada, Šibenik, valjda jedini grad na moru koji su do prije friško doživljene turističke renesanse sami turisti i turistički djelatnici zaobilazili u širokom luku, pozicioniraju vrlo visoko na ljestvici destinacija koja se moraju posjetiti.

mandalina-hotel

OGRANIČENI SMJEŠTAJEM

Dio u kojem je Šibenik godima kaskao za ostatkom Hrvatske bili su ograničeni smještajni kapaciteti, dostojni uglavnom za kratkotrajne boravke i budimo realni, ne baš nazavidnom nivou, no i u tom smjeru zadnjih par godina napravljeni su značajni pomaci. Prvi koji su se prepoznali u novom poduzetničkom okruženju i aktivno uključili u povećanje smještajnih kapaciteta bili su sami Šibenčani. Nekoliko novootvorenih hostela, upotpunjeno i pristojnim brojem preuređenih stanova u samom centru grada, otvoriloje prostor značajnijem povećanju broja noćenja i produžetku boravka samih turista u Šibeniku, a ove godine realizirana ideja o Raspršenom hotelu sigurno ima dovoljno potencijala pretvoriti staru gradsku jezgru ne samo u bezličnu spavaonicu, već frekventno i atraktivno središte, polaznu i završnu točku, na dohvat rukesadržajima i turističkoj ponudi dostojnoj grada koji se u tom segmentu vrlo transparentno želi razvijati. Uz postojeće, na vrlo zavidnom nivou uređeno, hotelsko naselje u Solaris, pa Hotel Jadran na šibenskoj obali, koji doslovno vapi za preuređenjem, podizanjem kvalitete i kategorije, te Hotelom Panorama na Šibenskom mostu, višemilijunska investicija turskih investitora u izgradnju hotela Šibenik na Kulinama, čiji se prvi dio završetka predviđa pred sam početak slijedeće sezone,značajno će povećati broj smještajnih kapaciteta.

NOVA ULAGANJA

Ako se ovome pridoda i skorašnji početak gradnje hotela u zgradi bivše Revije na obali, za što se čeka samo na završetak kompletne dokumentacije, netom započeti radovi na uređenju boutique hotela u staroj gradskoj jezgri u kući Marenzi na Meduliću, potencijalna prenamjena zgrade stare Pošte i najavljivano preuređenje objekta u vlasništvu Pravoslavne crkve u kojoj se nalazio Radio Šibenik u još jedan objekt hotelskog sadržaja, Šibenik bi do 2016. godine u užem gradskom centru trebao raspolagati sa četiristotinjak ležajeva više, što bi san pretvorilo u konkretno turističko središte. S time se grad ne bi trebao bojati još značajnijeg iskoraka na karti poželjnih turističkih odredišta.

HOTEL ŠIBENIK

Investitor: Dogus grupa

Investicija: oko 20 milijuna eura

Status: U izgradnji, završetak radovase očekuje do sredine 2015.

Kapacitet: 69 soba,približno 150 kreveta, tri VIP vile

Popratni sadržaji: Nautički klub, restoran, wellness, spa, dječji klub, rekreativna zona

KUĆA MARENZI

Investitor: Tatami Trade

Investicija: Nije poznata

Status: U izgradnji, završetak radova se očekuje do sredine 2015.

Kapacitet: 18 soba, 35-40 kreveta

Popratni sadržaji: Bar, slastičarna

palaca marenci - draganic-josipa030314

HOTEL, zgrada ex Revije

Investitor: Zoran Popović, Ante Mioć, Neven Cirkveni

Investicija: oko 6 milijuna eura

Status: Uzavršnoj fazi pripreme dokumentacije

Kapacitet: 40-50 soba, oko 100 kreveta

Popratni sadržaji: Restoran, bar, wellness

Zgrada stare Pošte

Status: Prodaje se, cijena 1,4 milijuna eura

stara-posta-

Dino Karađole, direktor TZ Grada Šibenika

-Sigurno je kako će realizacija svih najavljenih investicija imati jako veliki značaj za Šibenik i općenito razvoj turizma. Pri tome ne mislim samo na povećanje smještajnih kapaciteta, koji će se uz sadašnjih 1100 ležajeva što u hostelima, hotelu Jadran i privatnom smještaju, povećati za otprilike 30 posto, nego i na razinu usluge koju će ponuditi. Šibeniku kronično nedostaje hotel visoke kategorije u samom centru grada, a uz hotelski kompleks u Mandalini, hotel u kući Marenzi, te hotel u zgradi bivše Revije, nalazimo se na dobrom putu da našim gostima tijekom cijele godine ponudimo visoku razinu usluge.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.