Tvrđava sv. Nikole od Ministarstva kulture dobila tek 100 tisuća kuna, čeka se što će reći ministar Tolušić

Ministarstvo kulture nedavno je objavilo popis odobrenih sredstava na projektima očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, među kojima je i tvrđava sv. Nikole. Međutim šibenski biser za kojeg je pokrenuta kompleksna obnova te je nominiran za zaštitu UNESCO-a od tog je ministarstva dobio 100 tisuća kuna.

Program sanacije prijavila je županijska Javna ustanova ‘Priroda’, a ravnateljica Anita Babačić Ajduk ističe kako su tražili da ih Ministarstvo kulture prati s 300 tisuća kuna, a dobili  jednu trećinu tog iznosa.

obilazak tvrdave sv nikola ministar tolusic 050416 4

-To je simboličan redovni  iznos koji Ministarstvo kulture svake godine izdvaja za tvrđavu sv. Nikole koji će nam malo pomoći, ali mi kao ozebli sunce čekamo okončanje natječaja Ministarstva regionalnog razvoja – kaže za Šibenski portal Babačić Ajduk.  JU ‘Priroda’, prema konzervatorskom elaboratu, na spomenuti je natječaj prijavila projekt obnove tvrđave sv. Nikole u vrijednosti 2,6 milijuna kuna, a hoće li ministar Tomislav Tolušić odobriti sredstva navodno bi se trebalo znati do konca mjeseca.

obilazak tvrdave sv nikola ministar tolusic 050416 10

Sanacija bi podrazumijevala infrastrukturno opremanje, mostić od otoka Školjića prema tvrđavi, uređenje mula i uređenje portala.

-Budući da želimo što prije krenuti s prvom fazom realizacije, Županija je ove godine osigurala dio sredstava koji će pokriti  izradu dokumentacije  i radova na pristupnom mostiću do Školjića i sanaciju glavnog mula. Istovremeno se radi i projektna dokumentacija – kaže ravnateljica te dodaje kako ih istodobno zaštita UNESCO-a veseli, ali i usporava, zbog strogih pravila i kontrola.

Babačić Ajduk na koncu ističe kako je ključ čitavog projekta adaptacija Minerske u posjetiteljski centar kako bi se na tvrđavi sv. Nikole što manje interveniralo. Za Minersku se, međutim, još čeka odgovor DUUDI-ja koji će presuditi što će biti s tim važnim objektom…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.