U IŠČEKIVANJU STEČAJA: Radnici TLM-a: Hoćemo li blagdane dočekati bez kune u džepu?!

Stotinjak radnika TLM-a okupilo se danas ispred šibenske tvornice gdje su ih pozvali predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske, a koji su odgovarali na njihova  pitanja kada mogu očekivati novce nakon otvaranja stečaja.

tlm sindikat 8 201115

tlm sindikat 12 201115

Podsjetimo, drugi je sindikat, Hrvatski sindikat metalaca, ovog tjedna podnio zahtjev šibenskom sudu za otvaranje stečaja nad Tvornicom valjanih proizvoda te je pitanje dana kada će se stečaj konačno otvoriti. Radnike koji već mjesecima nisu dobili nikakva primanja zanimalo je kada će im konačno neki iznos sjesti na račun te hoće li nadolazeće blagdane dočekati bez kune u džepu.

tlm sindikat 5 201115

Davor Šmuljić, pravni savjetnik Sindikata metalaca Hrvatske, kazao im je kako će prvi novac koji će im sjesti biti onaj sa Zavoda za zapošljavanje, odnosno naknada s Biroa.

-To će se dogoditi 30 dana od otvaranja stečaja budući da imate otkazni rok od mjesec dana prije nego što se prijavite na Biro – kazao je Šmuljić te nastavio kako nakon toga u roku od 60 dana od utvrđivanja stečaja kada stečajni upravitelj utvrdi sve tradžbine mogu očekivati otpremnine i tri minimalne plaće.

tlm sindikat 4 201115

Iako se SMH od početka protivio stečaju tvornice, danas su kazali kako nemaju ništa protiv ulaska slovenskog Impola u TLM, ali inzistiraju da se radnicima garantiraju otpremnine.

tlm sindikat 11 201115

tlm sindikat 6 201115

-S Impolom ćemo obaviti razgovore jučer smo im poslali i dopise. Ono što je najvažnije u ovoj priči je da od države tražimo da aktivno uključi u ovoj problem, na način da zatraži svoja vjerovnička prava, ona je vjerovnik u ovom slučaju i svoja potraživanja u iznosu od oko milijardu kuna  još nije dala stečajnom sudu, dakle država se mora aktivno uključiti. Ako ona to ne bude napravila, to je čisti kriminal i blagoslov svega ovoga što se dogodilo iza nas u ovoj zgradi. Blagoslov kriminala koji se događa. Država mora prijaviti svoje tradžbine i na taj način postati najveći vjerovnik, a ako to ne učini mi ćemo napraviti demonstracija – poručio je Dragičević.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.