U našoj županiji lani registriran jedan smrtni slučaj uzrokovan AIDS-om

Ususret obilježavanju Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a 1. prosinca Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije objavio je statistiku zaraze HIV-om na našem području.

Napominju kako je Hrvatska i dalje zemlja niska rizika za HIV infekciju. Pobol od AIDS-a stagnira, a smrtnost lagano pada, između ostaloga zahvaljujući i poboljšanoj i u Hrvatskoj svima dostupnoj terapiji.

Prvi slučaj zaraze HIV-om u Šibensko-kninskoj županiji registriran je 1987.godine, zadnji 2014.godine, a do danas je bio 21 slučaj HIV/AIDS pacijenata.

Tijekom 2015.godine nije zabilježeno novih slučajeva, a registriran je jedan smrtni slučaj uzrokovan AIDS-om. U 11 pacijenata dijagnosticiran je AIDS, od kojih je devet umrlo. Među HIV/AIDS bolesnicima  bilo je 18 muškaraca i 3 žebe od kojih se 13 inficiralo u inozemstvu, sedam u Hrvatskoj, a za jednu osobu nije poznato gdje se inficirala.

Stopa HIV infekcije na području Šibensko-kninske županije je osam na milijun te  je ispod stope za Republiku Hrvatsku .

Što se tiče pripadanja grupama povišenog rizika oboljeli su: homo/biseksualci (45%), heteroseksualni-izvan trajne veze (25%), heteroseksualni od stalnog partnera/ice (5%), injiciranjem droga (15%), dijete zaražene majke (5%), nepoznato (5%).

U raspodjeli prema dobi, najveći postotak je bio u dobnoj skupini 25-29 godina (30%). Najmlađa oboljela osoba bila je u dobi do 4 godine, a najstarija u dobnoj skupini od 61 do 65 godina. U raspodjeli prema spolu, muškarci šest puta češće oboljevaju od žena.

U našoj županiji nije bio ni jedan slučaj prijenosa HIV-a darovanom krvi ili krvnim derivatima.

U slučaju bilo kakvih pitanja oko te bolesti  treba se javiti izabranome liječniku opće medicine  ili nadležnom epidemiologu u županijskom zavodu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.