U rujnu međunarodni znanstveni skup povodom 950. obljetnice

Od 27. do 28. rujna u Šibeniku će se u Gradskoj vijećnici  održati Međunarodni znanstveni skup – 950 godina od prvog spomena Šibenika, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Organizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Grad Šibenik i Muzej grada Šibenika, dok je akademik Zvonko Kusić predsjednik odbora međunarodnog znanstvenog skupa.

U dva dana 34 izlagača održat će 31 izlaganje.

Tom prigodom, održano je kratko predavanje u Muzeju Grada Šibenika.

muzej zbornik 950  180716 3

– U ovoj godini, smatrali smo da je grad zaslužio da se rasvijetle neki događaji iz šibenske prošlosti, te smo u tu svrhu s HAZU dogovorili da nam bude na pomoći. Međutim,  dogodilo se da je najveći dio organizacije odradila upravo HAZU, odnosno kolegica Iva Kurelac u suradnji sa kolegicom iz Muzeja Anitom Travčić – kazao je Gojko Lambaša.

muzej zbornik 950 kurelac buric 180716 1

– Cijela 2016. godina  je u znaku  ove 950 obljetnice. Što se više približavamo datumu, događanja su sve intenzivnija. Velika zahvala HAZU, treba snažno podcrtavati značaj 950. obljetnice. Ono što je značajno za grad Šibenik, i za nacionalnu povijest, mislim da nije dovoljno osvijetljeno. Zato mi je posebno drago što je ova obljetnica podcrtala i znanstvenu komponentu – zahvalan je bio gradonačelnik Željko Burić.

Iva Kurelac istaknula je da se uvijek rado vraća u ovaj grad, pogotovo s ovakvim ciljem.

-Drago mi je što su čelnici i kolege ovog grada, te kulturni djelatnici iskazali povjerenje HAZU i uključili nas u organiziranje ovog skupa.  Željela bih istaknuti naš odsjek za povijesne znanosti, koji je na sebe preuzeo ovaj znanstveni dio skupa. Prepoznat je znanstveni aspekt obilježavanja ove godišnjice jer će ona dati dodatnu kvalitetu obilježavanja obljetnice, koja je važna ne samo za Šibenik već i za Hrvatsku. Bit će iznesen čitav niz novih znanstvenih spoznaja za Šibenik –

muzej zbornik 950  180716 1

– Odlučili smo da za sam skup ide knjiga sažetaka – 950 godina od prvog spomena Šibenika, a 2017. Godine bi izašao zbornik kao trajni znamen za generacije koje dolaze. Svi koji dolaze na skup su vrlo značajna imena, a oni koji nažalost neće moći prisustvovati, objavit će radove u Zborniku. Raduje nas što se javlja interes za Šibenik, prepoznaju nas kao grad tvrđava, grad koji se budi, a Šibenik se u znanstvenom smislu otkriva – zaključio je Ivica Poljičak.

muzej zbornik 950 kurelac buric 180716 2

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.