U ŠIBENIK STIGLE KAPSULE KANABISA: Kod nas zasad samo jedan pacijent

U šibenske ljekarne medicinska marihuana, u obliku kapsula imena Cannabis, uvezena je 27. lipnja preko Phoenix Dalmacije d.d., a stigla je iz Kanade, pojasnila nam je Dragica Menđušić iz Ljekarni Šibenik.

Kapsule na bazi kanabisa na recept mogu dobiti oboljeli od multiple skleroze, karcinoma, epilepsije i AIDS-a.

– Zasad se samo u ljekarni Baldekin mogu kupiti kapsule na bazi kanabisa i to u dvije jačine, od 2.5 i 5 miligrama. Dosad je prodano tek jedno pakiranje, a pacijent s receptom došao iz Vodica nakon nekoliko dana – kaže Menđušić.

IMG_0652-640x500

foto: www.blakespotstuff.com

Jedna kapsula košta 29 kuna, a prvi pacijent imao je recept napisan na 60 kapsula, za koje je izdvojio 1.750 kuna, budući da HZZO ne pokriva liječenje ovim lijekovima.

Šibenski onkolog, dr. Filip Grubišić- Čabo do danas je napisao nekoliko preporuka za kapsule na bazi kanabisa za pacijente oboljele od karcinoma.

-Radi se o pacijentima u onkologiji kod kojih se bol ne može smanjiti drugim lijekovima. Preporučavat ćemo ove pripravke u okvirima u kojima nam je dozvoljeno – kaže liječnik.

Podsjetimo, recept vrijedi mjesec dana, nakon čega je kod liječnika specijalista potrebno zatražiti novi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.