U Šibeniku obilježen Svjetski dan bubrega

Ilustracija/Arhiva

U povodu Svjetskog dana bubrega, koji se obilježava prvog četvrtka u mjesecu ožujku, danas je u Šibeniku, u vremenu od 10 do 14h ispred kazališta organizirana akcija mjerenja tlaka, uz koju će se dijeliti i prospekti o važnosti zdravih bubrega.

Akciju je podržao i šibenski gradonačelnik Željko Burić.

– Svrha današnje akcije jest osvijestiti činjenicu da u posljednjih nekoliko godina bilježimo sve veću učestalost osoba s nekim stupnjem oštećenja bubrega, te statistike kažu ako 10% odrasle svjetske populacije ima neku bubrežnu bolest. Plan nam je bio mjeriti građanima RR i GUK, ali nažalost krv se ne smije vaditi na otvorenom prostoru, te smo se odlučili samo na mjerenje tlaka. Građani s višim vrijednostima dobit će uputu od liječnika o dijetnim i TH mjerama – kazala je Marijana Gulin, internistica Opće bolnice Šibensko-kninske županije.

marijana gulin

U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava nekoliko godina, uglavnom u Zagrebu i većim gradovima pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva za nefrologiju dijalizu i transplantaciju (HDNDT).

Šibenskom obilježavanju pridružile su se više medicinske sestre Nefrološkog odjela i dijalize naše bolnice, kao i učenici medicinske škole, te liječnici.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.