U Šibeniku počeo Kongres o reprodukcijom zdravlju: Sve je više neplodnih parova u Hrvatskoj

Ilustracija

Jučer je u Šibeniku započeo 4. Hrvatski kongres o reprodukcijskom zdravlju, planiranju obitelji, kontracepciji i IVF-u koji će trajati do 23. travnja. Kongres okuplja, kao i svake dvije godine, brojne stručnjake iz Hrvatske i inozemstva koji će kroz tri dana Kongresa izlagati najnovija istraživanja, saznanja i prakse na temu reproduktivnog zdravlja, planiranja obitelji, pravilnom korištenju kontracepcije i umjetnoj oplodnji.

Kongres su jučer svečano otvorili prof.dr.sc. Velimir Šimunić, počasni predsjednik Kongresa te ujedno službeni izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović  i predsjednica Kongresa prof.dr.sc. Dinka Pavičić Baldani, ujedno i predsjednica Hrvatskog društva za ginekološku endokrinologiju i humanu reprodukciju Hrvatskog liječničkog zbora.

prof.dr.sc. Velimir Šimunić

prof.dr.sc. Dinka Pavičić Baldani

U Hrvatskoj, ali i zemljama šire regije produbljuje se demografska kriza. Iako su ključni elementi demografskog rasta gospodarski razvoj i poticaj društva na rađanje, pouzdana kontracepcija i metode potpomognute oplodnje važan su doprinos očuvanja reprodukcijskog zdravlja i podizanja nataliteta. Nažalost u Hrvatskoj je aktualan negativan trend nataliteta te upravo zbog toga, održavanjem brojnih predavanja, simpozija kao i ovog Kongresa, kontinuirano pokušavamo utjecati na zaustavljanje navedenog negativnog trenda. Objašnjavanjem primarne uloge kontracepcije u zaštiti reprodukcijskog zdravlja pokušavamo potisnuti mitove i zablude. Ciljanim predavanjima koja će biti osnova za Smjernice o oralnoj hormonskoj kontracepciji nastojat će se olakšati rad u svakodnevnoj praksi.

Oko 12-15% parova ne postiže trudnoću bez stručne pomoći. Neplodnost pridonosi nižem fertilitetu, depopulaciji i demografskom urušavanju. Računa se, da se do danas, u našoj zemlji, metodama medicinski potpomognute oplodnje omogućilo rađanje preko 25 000 djece, što je 4% doprinos u natalitetu. Ne treba biti stručnjak da bi se shvatilo što za društvo, a poglavito za neplodne parove znači rađanje svakog djeteta. Tijekom ovog Kongresa pojasniti će se Smjernice HDGEHR za obradu neplodnog para čija bi uniformna primjena trebala poboljšati suradnju između doktora u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i onih u sekundarnim i tercijarnim centrima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.