Učenici OŠ Jurja Šižgorića idu na međunarodnu prezentaciju u Češku

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Osnovna škola Jurja Šižgorića s još četiri države sudjelovat će u međunarodnom projektu ‘Challenge as a modern pedagogical tool’ (Izazov kao moderna pedagoška metoda, op.a.). U projektu sudjeluju nastavnica likovne kulture Ivana Rupić, nastavnica engleskog i talijanskog jezika Ivana Dujić i učiteljica Anita Matić.

Sve je započelo kada je Michal Pribyl iz češkog Borohrádeka preko eTwinnig platforme za europske odgojno – obrazovne djelatnike kontaktirao Ivanu Rupić. Time je započela suradnja na video projektu čiji je rezultat i posjet Michala Pribyla Međunarodnom dječjem festivalu, kada su se u sklopu filmske radionice prezentirali izrađeni video uraci.

PUTOVANJE U STRANE ZEMLJE

Češki koordinator potom je osmislio novi projekt i na temelju dosadašnje suradnje na sudjelovanje je pozvao i OŠ Juraj Šižgorić, a osim Hrvatske i Češke, sudjeluju još Poljska, Turska i Portugal. Ideja je projekta izrađivanje zadanih zadataka te svakih nekoliko mjeseci prezentacija radova u jednoj od zemalja partnera.

– Za razliku od dosadašnjih projekata, ovo je prvi u kojem učenici imaju priliku putovati u strane zemlje i prezentirati svoj rad – napomenule su nastavnice.

Europska unija 2014. godine je ugasila Comenius, program koji je obuhvaćao predškolski odgoj i osnovno i srednje obrazovanje i uvela Erasmus plus program. Osnovna škola Jurja Šižgorića već je sudjelovala u međunarodnim Comenius projektima, te četiri eTwinning projekta, a peti je trenutno u tijeku. U navedenim suradnjama Ivana Rupić i Ivana Matić upoznale su koordinatora projekta u kojem OŠ Juraj Šižgorić trenutno sudjeluje – objasnila je Anita Matić.

Projekt Challenge as a Modern Pedagogical Tool (Izazov kao moderna pedagoška metoda, op.a.) sastoji se od proučavanja i primjene informatičkih alata koji se mogu upotrijebiti u nastavi, za što je potrebna suradnja nastavnika jezika, likovne kulture i informatike. Unutar škole osnovan je klub učenika zainteresiranih za sudjelovanje u projektu.

– Zasad ih je uključeno dvadesetak, a uključit će ih se još. Imamo sredstva za mobilnost dvadeset učenika, ali mislim da će učenika uključenih u projekt tijekom dvije godine biti još toliko. Za prezentacije uradaka u zemljama koje sudjeluju u projektu bit će izabrani učenici koji se budu najviše trudili. Osim toga, svaka država jedan put će biti domaćin tih radnih sastanaka, tako da ćemo i mi ugostiti učenike drugih zemalja po principu obitelji – domaćina. Prvo putovanje naših učenika trebalo bi biti organizirano na proljeće, a učenici će posjetiti Češku. S druge strane, mi ćemo ugostiti inozemne učenike i nastavnike sljedeće godine za vrijeme Međunarodnog dječjeg festivala – pojasnile su nastavnice.

MODERNIZACIJA NASTAVE

Cijeli projekt zamišljen je kao izazov koji se odnosi i na učenike i na nastavnike u informatičkom usavršavanju.

– Radi se o modernizaciji nastave, a sav je naglasak na informatici, primjerice online igricama u nastavi. Stariji bi učenici trebali izraditi online igre s ciljem boljeg usvajanja gradiva uz igre. Općenito, u Jurja Šižgorića populariziramo informatiku pa postoji mogućnost da ju učenici već od trećeg razreda odaberu kao izvannastavnu aktivnost. Informatička učionica vrlo je dobro opremljena pa svaki učenik ima svoje računalo. Radit ćemo i internetske konferencije pa će se učenici imati priliku okušati i u tome. Osim toga, ove godine škola se uključila u projekt e-dnevnika, kao jedina osnovna škola u Šibensko – kninskoj županiji. Trenutno čekamo provedbu projekta – kaže Anita Matić.

Procedura uključivanja u projekt

Erasmus plus projekte odobrava Nacionalna agencija za mobilnost svake države. Škola koordinator, u ovom slučaju češka škola koja je osmislila projekt, šalje prijavu Nacionalnoj agenciji za mobilnost koja ga odobrava ili ne. Budući da je Češka odobrila projekt, hrvatska Nacionalna agencija za mobilnost i programe EU isplaćuje potrebna sredstva koja je Češka odobrila u prijavi. Trenutačno se za provedbu projekta Osnovnoj školi Juraj Šižgorić izdvaja oko 24 tisuće eura kroz dvije godine. Od ukupnog iznosa je za ostvarivanje 32 mobilnosti učenika i nastavnika predviđeno osam tisuća eura.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.