UMJESTO SKUPIH INSTRUKCIJA: Na satove fizike i matematike šibenski osnovci dolaze u udrugu Ardura

Udruga Ardura nedavno je pokrenula projekt ‘Pomoć u učenju’ čiji je cilj djeci osnovnoškolske dobi omogućiti instrukcije i pomoć pri učenju. Za pomoć se prijavilo 13 djece, a u ulozi instruktora pojavit će se dosadašnji volonteri koji su s udrugom surađivali na prijašnjim projektima. Ovim projektom nastoji se omogućiti pomoć djeci slabijeg imovinskog statusa koja nisu u mogućnosti platiti skupe privatne satove. Projekt je financiran te će volonteri za svoj rad biti plaćeni, a osim držanja instrukcija iz matematike ili fizike, volonteri će pomoći djeci u metodama učenja i shvaćanju naučenog gradiva. Projekt je startao početkom polugodišta, a svako dijete će imati 12 sati instrukcija do kraja školske godine.

instrukcije

Udruga Ardura osnovana je u lipnju 2009. godine s ciljem promicanja kvalitete života u zajednici kroz projekte edukativnog i preventivnog karaktera. do sada je osmislila brojne radionice koje godinama uspješno djeluju. Tim sastavljen od stručno osposobljenih pojedinaca, koji čine dvije socijalne radnice, dvije psihologinje i jedna odgajateljica, ujedno i idejne začetnice udruge, kao svoje najuspješnije programe izdvajaju projekt ‘MALI veliki’ i Školu za roditelje, koji unazad tri-četiri godine okupljaju sve veći broj zainteresiranih sudionika. Projekt ‘MALI veliki’, inačica američkog Big brother/ big sister programa, započeo je s radom u lipnju 2010. godine te je u suradnji sa šibenskim osnovnim školama, koje pronalaze djecu s određenim psihosocijalnim rizikom( djeca s teškoćama u učenju, introvertitrana djeca, djeca samohranih roditelja), spojio više desetaka djece s mentorima.

– Mentori mogu postati svi volonteri koji su punoljetni te koji nakon inicijalnog razgovora prođu potrebnu edukaciju, a najvažnija stvar u svemu je motiviranost i mogućnost da u periodu kroz godinu dana izdvoje nekoliko sati tjedno za druženje s djecom- ističe Nina Živković, socijalna radnica i jedna od osnivačica udruge.

nina zivkovic

Godišnje kroz projekt prođe petnaestak volontera od čega jedan muškarac godišnje, a kako su to često djeca kojima nedostaje očinska figura u životu, muški volonteri su više nego dobrodošli.

Projekt ‘Škola za roditelje’ je preventivno-edukativnog karaktera te uključuje interaktivne radionice za grupe roditelja koje se održavaju jednom tjedno u trajanju od dva sata. Polaznici su od roditelja koji imaju problema u odgoju vlastite djece do mladih roditelja koji se tek susreću sa roditeljskom ulogom i na ovim radionicama dolaze do korisnih savjeta, a ukoliko im je osobni kontakt problemArdura je pokrenula i on-line savjetovalište za sve koji imaju neki problem ili pitanje.

Udruga trenutno koristi prostorije Caritasa biskupije Šibenik, a uskoro se seli u ‘narančastu’ zgradu koju će dijeliti s drugim udrugama koje su na temelju priloženih projekata na natječaju ostvarili mogućnost korištenja prostora. Grad je izdvojio novce za uređenje sanitarnog čvora, a same prostore korisnici su se obvezali sami urediti. Radovi će početi uskoro, a udruzi će biti potrebna sva dodatna pomoć, od one fizičke do one u građevnim materijalima.

PIŠE: Ana Rak

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.