VELIKI ŠIBENSKI JUBILEJ: Priredba na tvrđavi sv. Mihovila, vatromet, koncert u gradu…

U Gradskoj vijećnici danas je održan sastanak šibenskih kulturnih djelatnika, predstavnika kulturnih ustanova, gradskih institucija i gradskih poduzeća, a vezan za veliki jubilej koji sljedeće godine slave Šibenčani. Iduće se godine, naime, navršava 950 godina otkako je grad Šibenik prvi put spomenut.

Organizaciji proslave velikog jubileja prionulo se već neko vrijeme, napravljen je i vizualni identitet obljetnice, a danas su dogovoreni i fiksni datumi koji će se posebno proslaviti u našem gradu.

-Uzeta su dva datuma, prvi je blagdan sv. Mihovila ujedno i Dan grada Šibenika te prosinac kada je u ispravi kralja Petra Krešimira IV na Božić 1066. godine Šibenik prvi put spomenut. Dogovoreno je da će se od 20. lipnja do 28. rujna u Šibeniku održati veliki znanstveni skup ‘Šibenik od prvog spomena do danas’.  Svečana sjednica Gradskog vijeća bit će održana 28. rujna, a na sam Dan grada Šibenika 29. rujna uz onaj vjerski dio bit će na tvrđavi sv. Mihovila upriličena svečana priredba – kazao je Ivica Poljičak, predsjednik šibenskog Gradskog vijeća i Inicijativnog odbora za jubilarnu proslavu. Uz svečanu prirodbu na kojoj će, prema Poljičkovim riječima,  u prvom planu biti šibenske teme i šibenski autori, na večer će biti upriličen vatromet te veliki koncert u samom gradu. Tko će nastupiti još nije poznato.

U Gradskoj vijećnici 22. prosinca bit će održana svečana akademija te izložba u Muzeju grada Šibenika, a na svečanom prijemu bit će poznati brojni državni dužnosnici, uglednici itd.

-Nakon ovog sastanka dogovorili smo se da svi koji imaju neke provodljive ideje iste dostave do 1. prosinca. Ova proslava i organizacija nema elitistički karakter da bi u njoj bio uključen uski broj stručnjaka, dapače cilj nam je da uključimo što više dionika. Vizija je da obljetnica dospije u svaki šibenski dom te da svaki Šibenčanin, koji živi u gradu ili ne, zna da iduće godine slavimo okrugli rođendan grada – poručio je Poljičak.

Spomenimo na kraju kako budžet proslave još nije dogovoren budući da se tek slaže gradski proračun za iduću godinu, no Poljičak naglašava kako rade po ‘načelu skromnosti i dobrovoljnog rada’ te istovremeno računaju na sudjelovanje sponzora u velikom jubileju.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.