‘Velikim koracima malog Lovre’ u hidroelektrani Jaruga

Danas, 6. listopada, u emisiji inMagazin Nove TV, s početkom u 17.30, bit će emitiran prilog edukativnog serijala „Veliki koraci malog Lovre“. Gledateljima će biti predstavljena HE Jaruga.

Od rukovoditelja HE Jaruga II, gledatelji će saznati da ova iznimna hidroelektrana spada među najstarija postrojenja za proizvodnju električne energije na svijetu. Na sadašnjoj lokaciji izgrađena je 1903. godine, u blizini napuštenog još starijeg postrojenja iz 1895. godine, Jaruge , u rad puštene samo dva dana nakon početka rada jedne od najpoznatijih hidroelektrana na izmjeničnu struju na Nijagarinim slapovima u SAD-u. Jaruga I električnom je energijom napajala grad Šibenik na udaljenosti od 11 kilometara. Bio je to jedan od prvih cjelovitih višefaznih elektroenergetskih sustava u svijetu.

Jaruga II je od izgradnje 1903. godine rekonstruirana u više navrata, ali je osnovna koncepcija postrojenja zadržana.

Do sada su Lovro i djed bili na ribogojilištu Vitunj, u obilasku hidroelektrane Lešće, prošloga tjedna brinuli o rodama, a do kraja jeseni vozit će se u elektromobilu, posjetit će  RHE Velebit, , upoznati sportaše HEP-ovce, posjetiti Nastavno obrazovni centar Velika i ribiče na Dravi, promatrati ptice na zagrebačkoj Savici, upoznati se s projektom razminiranja i saznati više o odnosu HEP-a i mladih.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.