VELIKO SLAVLJE 2016. GODINE: Osniva se Inicijativni odbor za proslavu 950. rođendana grada Šibenika

Šibenik se počeo ozbiljno pripremati za veliku, jubilarnu obljetnicu koju će proslaviti 2016. godine. Dogodine, točno na Božić 25. prosinca obilježit ćemo 950 godina otkako se Šibenik kao grad prvi put spominje u pisanoj ispravi hrvatskog kralja Petra Krešimira IV.

OSNIVA SE INICIJATIVNI ODBOR

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća u četvrtak 19. ožujka osnovat će se Inicijativni odbor za proslavu i obilježavanje ove važne godišnjice. Inicijativni odbor zamišljen je kao operativno tijelo koje će voditi računa o provođenju i imenovanju svih radnih tijela zaduženih za proslavu rođendana grada Šibenika. Inicijativni odbor čine šibenski gradonačelnik Željko Burić, predsjednik Gradskog vijeća Ivica Poljičak, župan Goran Pauk te potpredsjednici GV-a Joško Šupe i Ante Rakić.

Budući da je pred Šibenčanima važna i slavljenička godina, važno je da se u realizaciju programa krenulo na vrijeme, napominje član Inicijativnog odbora Ivica Poljičak.

ivica-poljicak

-Zamišljeno je da se uključe svi kulturni djelatnici grada Šibenika i gradske institucije bilo kroz ovu prvu fazu izrade ili kroz samu provedbu programa 950. obljetnice. Cijela 2016. godina bila bi u znaku tog važnog jubileja – kazao nam je Poljičak. Namjera je da se organizira veliki međunarodni znanstveno-stručni skup koji bi bio multidisciplinarnog karaktera, a nakon kojeg bi novim generacijama u nasljeđe ostao veliki zbornik o 950. obljetnici spomendana grada Šibenika.

SREDIŠNJA PROSLAVA NA TVRĐAVI SV. MIHOVILA

-Na tvrđavi sv. Mihovila održala bi se središnja proslava scenskog karaktera. Tvrđava sv. Mihovila izabrana je zbog svoje ljetne pozornice, ali i zbog simbolike jer je upravo na nekadašnjem kaštelu nastajao grad Šibenik. Središnja proslava bila bi na sv. Jakova, 25. srpnja jer je to naš katedralni svetac – navodi Poljičak. Neposredno uoči Božića i same obljetnice u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku organizirala bi se svečana akademija na kojoj bi prisustvovali vodeći ljudi iz hrvatskog političkog, kulturnog i javnog života.

-Na sam Božić u katedrali sv. Jakova kroz svetu misu obilježio bi se rođendan grada Šibenika jer je upravo katedrala poveznica između svjetovnog i kršćanskog identiteta našeg grada – dodaje Poljičak. Iste godine Šibenik će proslaviti i okruglu, 25. obljetnicu Rujanskog rata pa je zamišljeno i da ti dani imaju poseban, svečaniji ton. Svakog utorka u atrijumu Muzeja grada Šibenika održavala bi se predavanja o različitim temama vezanim za Šibenik, a namjera je i da se organizira velika izložba o povijesti Šibenika koja bi se postavila u muzejima diljem Hrvatske…

O važnosti sljedeće godine za Šibenik i njegovu promociju ne treba mnogo naglašavati, stoga se aktivnostima za što kvalitetniju organizaciju 950. obljetnice trebaju uključiti svi.

-Veliki je ponos što živimo u gradu koji slavi 950. rođendan, a kvalitetni program i organizacija te proslave značit će daljnje oživljavanje gradskog identiteta te promociju Šibenika na karti Hrvatske – zaključuje Poljičak.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.