VIDEO/FOTO: Šibenčanke Kata i Sanja provele su mjesec dana u misiji s malim Afrikancima

Na 50-ak kilometara teško pristupačnog područja, daleko, daleko od prometnica i zdravstvene skrbi, daleko od kafića, noćnih klubova i velikih trgovačkih centara, daleko od svih životnih uvjeta na koje su u rodnom gradu navikle, proteklih mjesec dana živjele su dvije mlade Šibenčanke – Katarina Radnić i Sanja Sulje.

katarina i mali afrikancisanja i mali afrikanci 3Uz veliku pomoć dugogodišnje volonterke Jadranke Klisović Kata i Sanja ostvarile su svoju želju. Otvorenog srca, ne znajući što ih uopće na tom putu čeka – otići na volontersku misiju u Afriku, točnije Keniju.

mali afrikanci porukasanja i mali afrikanci 2katarina1Riječ je zapravo o plemenitoj misiji Mali dom koji je sve samo ne mali. Dom je to prepun ljubavi, a koji, u tamošnjem selu Lower Subukia, vodi najmlađi hrvatski misionar fra Miro Babić.

Franjevci, naime, žive među ljudima i pomažu im stvoriti uvjete života u kojem će se obitelji moći prehraniti, a mladi se školovati. I kad ih pitate što im treba, upravo hrana, piće i znanje će biti njihov odgovor. I ne, ne čuju se lamentacije, ne osjeti se tuga. Samo smijeh.

osmijehsanja i mali afrikanci

Može li se to reći i za nas, pitanje je koje ćemo ostaviti za razmišljanje.

Inače, u Malom domu, za one koji su zdravstveno u mogućnosti, organizirana je i mala škola kako bi djeca stekla prvu pismenost, a u školu petogodišnjaci dolaze noseći na leđima umotanu mlađu braću i sestre. Tako, tradicijski, pješače i po nekoliko kilometara.

skolaskolabusmalidomU Malom domu žive djeca s u invalidskim kolicima, s dječjom paralizom, epilepsijom, s posljedicama tuberkuloze. Svatko ima svoju tužnu stranu priče, ali Mali dom i njegovi volonteri su priča sa sretnim završetkom.mali afrikanci 2pranjeodjecemalidom3Katarina i Sanja pričaju o svemu, samo ne o svojoj jednomjesečnoj volonterskoj avanturi. Ne žele, skromno nam kažu, u medije, ali uz poduže nagovaranje ipak smo uspjeli iz njih ‘izvući’ da im je iskustvo bilo prekrasno i neopisivo. Pa kad je već neopisivo, nismo ih više ništa htjeli pitati osim imaju li koju želju.

I imaju. Da otvorena srca, jer samo tako najvažnije po(r)uke ove priče i možete čuti, poslušate božićnu video čestitku koju su mali Afrikanci, posredstvom upravo ovih mladih djevojaka, uputili nama, dalekim Šibenčanima. Ako vam se čestitka sviđa i želite im pomoći, ne morate poput Kate i Sanje otići na mjesec dana u Afriku. Oni su, znate, oni koje zaista razvesele sitnice. Ne mi koji to svaki dan, klišejski ponavljamo.

mali dom

 

Mali Afrikanci, naime, uz pomoć franjevaca i ostalih dobrih ljudi pletu narukvice koje je na mailu smallhomeafrica@gmail.com ili jednostavnim klikom na ovu Facebook stranicu vrlo lako naručiti, kao i dobiti sve informacije. Jedna narukvica košta samo 25 kuna, a kupnjom iste, pomoći ćete im puno više nego što vam se možda čini.

narukvice narukvice2

Oni se, spomenimo i to, hrane jednostavnom prehranom kakvu jede i ostalo tamošnje stanovništvo – kuhani grah i kukuruz, riža, zelje i ugali (tvrdo kuhani žganci koji se jedu umjesto kruha), a meso se jede jedanput u par mjeseci. Zamislite koliko ćete  obroka kupnjom samo jedne narukvice osigurati.

Važne su narukvice i da njima pomognemo, kažu naše sugrađanke. Slažemo se, najvažnije je pomoći, ali cure, i vi  zaslužujete da vam u pravom božićnom duhu, javno kažemo – SVAKA ČAST! Dragi čitatelji, ako se blagdanski duh u vama još iz nekog razloga ove godine nije probudio, sigurni smo da ova čestitka hoće! Tko srcem daje, najviše daje. Sretan Božić!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.