VIJEĆE O POVEĆANJU KOMUNALNE NAKNADE: Burić: Zar želite da Šibenik skine gaće?!

Sedmu sjednicu Gradskog vijeća jutros je otvorilo pitanje poskupljenja komunalne naknade u Šibeniku. Naime, Šibenčani od ove godine plaćaju umjesto 24 lipe po kvadratu komunalnu naknadu od 48 lipa po kvadratu. Šibenski gradonačelnik Željko Burić kazao je kako je ta odluka usvojena još u 5. mjesecu prošle godine pa ga, kaže, čude padobranske tiskovne konferencije lokalnog SDP-a na ovu temu.

– Komunalna naknada u Šibeniku je još uvijek donjoj razini prosjeka u Hrvatskoj. Treba napomenuti da se komunalna naknada vraća građanima, namjenski se koristi za uređenje kvartova, a vrlo je važna za ukupni proračun – ističe Burić dodajući kako je Kukuriku koalicija na državnoj razini ta koja je opteretila građane.

UDAR NA GOSPODARSKE SUBJEKTE

-Ta ista koalicija na lokalnoj razini nas proziva da smo građane opteretili, a mi smo ih samo doveli u hrvatski prosjek, a oni isti doveli su do propasti firmi, opteretili su gospodarstvo i danas imamo 390 tisuća nezaposlenih – kazao je Burić. Draško Lambaša iz HNS-a objašnjenja gradske uprave ne drži opravdanim pa je zatražio da se visina komunalne naknade vrati na staro.

– Luka Šibenik, primjerice, po novom obračunu mjesečno placa 60 tisuća kuna naknade, a dosada je plaćala 25 tisuća kuna. Kao što vidite to je strašan udar na najveće gospodarske subjekte u gradu koji zapošljavaju velik broj ljudi – poručio je Lambaša. No, gradonačelnik je ostao pri svom stavu.

– Zar želite da Šibenik skine gaće i zaustavi svoj razvoj? To je najmanje opterećenje svake tvrtke, a razmišljamo o tome da građani dobivaju odvojene račune za komunalnu naknadu kako bi vidjeli da nije riječ o visokom mjesečnom poskupljenju – zaključio je gradonačelnik.

JAVNI RADOVI U MJESNIM ODBORIMA

Vijećnici i zamjeraju što komunalne tvrtke poput Zelenila i Gradske čistoće rijetko zalaze u neke kvartove, a da je obrnuto građani bi lakše podnosili plaćanje skuplje komunalne naknade. Šibenski dogradonačelnik Dane Mileta složio se s tom konstatacijom te je otkrio kako upravo zbog toga Grad u ovoj godini namjerava pokrenuti javne radove.

– Angažirali bi se nezaposleni s Biroa koji bi bili pri ruci čelnicima mjesnih odbora i gradskih četvrti te im pomogli sanirati probleme – izjavio je Mileta.

Gradski vijećnici na koncu su glasovali o prijedlogu oporbe da se komunalna naknada vrati na stari iznosi, no prijedlog nije prošao.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.