Vijeće odbilo na dnevni red uvrstiti kredit HNK Šibenik, Ramljak: Ovo može značiti stečaj kluba

Gradski vijećnici nisu prihvatili da se na dnevni red današnje sjednice uvrsti zaključak o pokretanju postupka kreditnog zaduženja u iznosu 5,8 milijuna kuna Hrvatskog nogometnog kluba Šibenik. Prijedlog o kreditnom zaduženju odbili su staviti na dnevni red čak i dvojica HDZ-ovih vijećnika Joško Vučenović i Stipica Protega. Oporba je gradskoj vlasti zamjerila što prijedlog kreditnog zaduženja dostavlja 24 sata prije početka sjednice Vijeća te bez kvalitetnog objašnjenja.

ZADUŽENJE OD 5,8 MILIJUNA KUNA

-Ovo je nekorektno i neprihvatljivo. Zašto niste uputili prijedlog Jadranskoj banci da pet milijuna kuna koje joj je uplatila brokerska kuća Vodovod i odvodnja proslijedi nogometnom klubu – ironičan je bio SDP-ov Ivan Rajić. Suglasnost na kreditno zaduženje HNK Šibenik značit će de facto gradski proračun u poziciju daljnjeg zaduživanja, ustvrdio je vijećnik Narodne stranke –reforimisti Petar Baranović također zamjerajući gradskoj vlasti što u prijedlogu nije dala jasan pregled u trenutno financijsko stanje kluba sa Šubićevca.

-Neozbiljno je staviti jednu ovakvu odluku na dnevni red. Nema popratnog materijala o tijeku privatizacije kluba, nema namjene sredstava, a u pola rečenice tek se pojašnjava kako Grad Šibenik mora dati suglasnost da bi klub pokrenuo postupak zaduženja – kritizirao je HNS-ovac Draško Lambaša.

Nakon što prijedlog nije uvršten na dnevni red, novinarima je sve detalje oko nesuđenog kreditnog zaduženja pojasnila šefica gradskih financija i predsjednica Nadzornog odbora HNK Šibenik Senka Ramljak. Ona ističe kako će posljedica ovakve odluke biti odlazak kluba u stečaj.

-To bi kreditno zaduženje, da je danas uvršteno na sjednicu i izglasano, pokrilo dugove drugog stupa mirovinskog osiguranja. Dakle, ne radi se o financiranju tekućih potreba kluba jer on izvanredno pokriva sve svoje troškove, isplaćuje plaće, režije, stanarinu, hranu…Radi se o onome što je napravljeno prije, što je sukladno s Vladom RH potpisao gospodin Županović u rujnu 2012. godine i za što je deponirao milijun kuna te tada kazao da neće zabijati čavao u lijesu kluba – navela je Ramljak te dodala kako bez podmirenja dugova iz drugog mirovinskog stupa nogometni klub ne može pokrenuti predstečajnu nagodbu niti se isti može pokriti kroz postupak pretvorbe.

POKRIĆE DRUGOG MIROVINSKOG STUPA

-Znači ovdje se radi isključivo o pokriću tog nasljeđenog duga, a ne financiranju kluba za njegova buduća eventualna minusna poslovanja. Klub otkada je završen postupak privatizacije nije napravio ni jedan jedini rashod, a da nije u isto vrijeme bio plaćen ili pokriven. Izračunali smo da bi klub ovaj kredit mogao vraćati i da ne bi išao na teret Grada Šibenika jer smo u kreditnu osnovicu uračunali ‘grace period’, odnosno godinu dana konsolidacije kluba. Žao mi je što prijedlog odluke nije uvršten na dnevni red jer onda bismo dobili priliku za raspravu – dodaje Ramljak.

Na pitanje što sada, nakon što su vijećnici odbili uopće raspravljati o kreditu, Ramljak odgovara:

-Treba se sastati Nadzorni odbor i sukladno tome donijet ćemo odluku. No, ono što je realno jest da klub neće dobiti licencu do 31. ožujka jer vjerovnici neće potpisati odgodi naplate svojih obveza što znači da je jedna od opcija stečaj – upozorava pročelnica. Izvjesno je, međutim, kako će isti ovakav prijedlog kreditnog zaduženja vijećnike dočekati već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, a proces zaduženja traje i do pola godine što, navodi Ramljak, treba preživjeti.

-Svaki izgubljeni dan može nanijeti puno više štete klubu – zaključuje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.