VRIJEDNA DONACIJA: Vatrogascima i HGSS-ovcima dodjeljeni tableti

Danas su svečano dodjeljeni tableti javnim vatrogasnim postrojbama i HGSS-u Šibenik , u suradnji Šibensko kninske županije i javne ustanove Razvojne agencije, u sklopu projekta Holistic.

zupanija holistic vatrogasci i gss 120716 9

– Uz projektom pet predviđenih vozila, još je dodatnih deset vozila opremljeno GPS uređajima za praćenje i nadzor raznih parametara. Takvi se podaci u realnom vremenu šalju u operativne centre i omogućuju zapovjednicima efikasnije upravljanje, koordiniranje  i naknadu analizu za buduće intervencije. Svim javnim vatrogasnim postrojbama bit će uručeni prikladni tablet uređaji koji su prikladni za terenski rad i rad u rukavicama, te  opremljeni GPS senzorom koji omogućuje mapiranje opožarenih površina kako bi se u budućnosti predvidio način širenja požara – naglasio je župan Goran Pauk.

Prvotno je bila predviđena nabava  jednog uređaja, ali nabavljena su još četiri i ona će biti raspoređena na djelove županije – uz vatrogasnu zajednicu Šibensko kninske županije, tablete će dobiti javne vatrogasne postrojbe Knin, Drniš, Vodice i Šibenik. Značajno povećanje opreme ne bi bilo moguće da se u pregovorima,  koje je provodio Holistic tim, nije uspješno  povećao projektni proračun – s 396 tisuća eura, na preko  441 tisuću eura.

zupanija holistic vatrogasci i gss 120716 11

– Ujedno, htio bi se zahvaliti projektnom timu na čelu s mojom pročelnicom Sanjom Slavicom Matešić, kao voditeljicom ,te Josipu Arasu i Ani Matas iz Razvojne agencije na realizaciji ovog projekta – zaključio je Pauk.

zupanija holistic vatrogasci i gss 120716 3

Sve vatrogasne snage u realnom vremenu će imati prikaz lokacije, eventualne opasnosti, minska polja, hidrante. Kroz desetak dana moći će se znati koja kuća ima trofaznu struju, a koja ne. Kompletni sustav će biti umrežen i kroz godinu ili dvije će svaka radio stanica svakog  vatrogasca biti zabilježena.

– U Hrvatskoj su dio ovog projekta  Primorske županije – od Istre do Dubrovačko neretvanske županije.Međusobno smo u komunikaciji jer želimo da ovaj projekt zaživi. Do krajnjeg roka 30. Rujna bit će sve obavljeno – naglasila je Slavica Matešić.

Teo Barišić iz HGSS-a kazao je kako su na ovaj projekt ušli na mala vrata.

– Danas sve više ljudi ima pametne telefone, što nama olakšava odlazak na teren, jer se događa da izrazito precizno dobijemo koordinate do unesrećenih. Postoji mogućnost da vozilo krene na navođenje operatera, i s tim dobijemo veću brzinu postupanja, preciznost i manju mogućnost pogreške kod navođenja –

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.