VRIJEDNO PRIZNANJE: Šetnici u kanalu sv. Ante u Šibeniku nagrada Artur Društva arhitekata Zagreb

Društvo arhitekata Zagreba (DAZ) dodijelilo je šibenskom projektu prestižnu nagradu ARTUR. Danas popodne u Zagrebu u Kući arhitekture Oris u ime Javne ustanove Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije, nagradu je preuzela Tina Dragutin Burić, koordinatorica na projektu i autor projekta arhitekt Nikola Bašić u ime tvrtke Marinaprojekt te u ime Šibensko-kninske županije, zamjenik župana Zoran Smolić

ARTUR (arhitektura u turizmu)  je program koji je iniciralo Društvo arhitekata Zagreba u suradnji s Institutom za turizam i Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju, čiji su dugoročni ciljevi usmjereni na prevladavanje postojećih nedostataka i problema veznih za prostor i turizam. Svrha programa je identificiranje najboljih praksi, održivih i dobro planiranih, integriranih arhitektonskih realizacija. Posebna pažnja usmjerena je na projekte koji uključuju lokalnu zajednicu, građane, turističke zajednice i druge organizacije, te podržavaju multidisciplinarni pristup.

Šetnica u Kanalu sv. Ante projektirana je u suradnji s lokalnom zajednicom te brojnim dionicima u turizmu i zaštiti prirode, uz poštivanje prirodnog i povijesnog okruženja. Izgledom i korištenim materijalima, ostavlja dojam kao da je tu oduvijek. Gotovo svi zahvati izvedeni su od materijala koji se mogu pronaći u neposrednom okruženju. Prostor je bez ograničenja, u svako doba i na cijelom području, dostupan lokalnoj zajednici, turistima, sportašima i rekreativcima. Svi razvojni planovi Javne ustanove  predviđaju zadržavanje takvog koncepta.

Lokalna zajednica i turisti prepoznali su takav ambijent o čemu svjedoči više desetaka tisuća posjeta na godišnjoj razini.  Danas smo dobili potvrdu i od strane struke da smo bili u pravu kad smo se odlučili za koncept zaštite ovog iznimno vrijednog prirodnog područja, uz minimalne intervencije te održivo korištenje. Prostor je prihvaćen kao svojevrsni dnevni boravak građana i posjetitelja. Nadamo se da ćemo kroz iduće faze projekta dobiti priliku da prostor oplemenimo u skladu s prirodom te ga učinimo još atraktivnijim lokalnoj zajednici i turistima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.