Vrnaža postaje komunalna lučica, Baranović: Propuštamo komercijalizirati šibenski lučki bazen

Gradsko vijeće prihvatilo je Urbanistički plan uređenja uvale Vrnaža u Mandalini što je nastavak rješavanja dokumentacije i njezinog pretvaranja u luku otvorenu za javni promet, odnosno komunalnu lučicu. Uređenjem uvale Vrnaža osigurat će se 600 vezova, a planirano je i 160 parkirnih mjesta. Grad Šibenik u projektu surađuje sa Županijskom lučkom upravom te je u ovogodišnjem proračunu za uređenje prve faze osigurao milijun kuna.

-Procijenjeno je da će prva faza uređenja Vrnaže stajati pet milijuna kuna, a uz gradski milijun, milijun kuna će izdvojiti Županija šibensko-kninska, dva milijuna Županijska lučka uprava koja će voditi i radove te se traži još milijun kuna od nadležnog Ministarstva – kazao nam je dogradonačelnik Danijel Mileta.

Bivši dogradonačelnik i aktualni gradski vijećnik Petar Baranović ne slaže se s pretvaranjem uvale Vrnaža u komunalnu lučicu što je istaknuo na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

baranovic

-Moj osobni stav je da se taj prostor trebao koristiti na način kako je predvidio DPU iz 2008. godine koji je dao mogućnost građanima da imaju vezove u sportskoj lučici, ali je predviđao i luku nautičkog turizma s 200 vezova što je respektabilan objekt. To bi dodatno pozicioniralo Šibenik kao nautičku destinaciju te bi otvorili 20-ak stalnih radnih mjesta, a indirektno u pružanju usugla i trgovine zaposlili još djelatnika. Moramo shvatiti da je pomorsko dobro najveći razvojni potencijal ovog grada i da njime treba upravljati grad koristeći sve zakonske forme – poručuje Baranović te dodaje kako od pretvaranja Vrnaže u luku otvorenu za javni promet Grad neće imati nikakvih prihoda.

S njim se složio i njegov bivši stranački kolega iz redova HNS-a, Draško Lambaša, naglašavajući kako Grad Šibenik mora oformiti svoju Lučku upravu koja će skrbiti o pomorskom dobru na području grada.

gradsko vijece2

– Čak da se i komercijalizira klompletni prihod ide Županijskoj lučkoj upravi, a Grad ostaje bez svojih 33 posto koje dobiva klasičnim koncesijima za marinu. Propuštamo sjajnu priliku da komercijaliziramo šibenski lučki bazen i da se definitvno utvrdimo kao najjača turistička destinacija na Jadranu – zaključuje Baranović.

Dogradonačelnik Mileta pak napominje kako je Gradsko vijeće dosada već tri puta ‘blagoslovilo’ ovakav stav gradske uprave oko uređenja Vrnaže.

-Pri donošenju trećih izmjena i dopuna Prostornog plana, pri donošenju šestih izmjena i dopuna Generalnog urbanističkog plana te stavljanju izvan snage detaljnog prostornog plana koji je Vrnažu sagledavao isključivo kao sportsku lučicu. Na konačni prijedlog UPU Vrnaža suglasnost je dalo i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja početkom mjeseca – dodaje Mileta.

Sljedeći korak Grada Šibenika je financiranje potrebite Studije utjecaja na okoliš, koja bi trebala biti gotova za dva mjeseca,  a nakon što se od nadležnog Ministarstva dobije zeleno svjetlo za sufinanciranje projekta u iznosu od milijun kuna započet će se s prvom fazom uređenja Vrnaže.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.