Za derutnu garsonijeru u centru Šibenika studentima naplaćuju i do 1.800 kuna

Početkom nove akademske godine, sve je veća potražnja za studentskim stanovima i gasonijerama od strane studenata koji na studij u Šibenik dolaze iz drugih gradova Lijepe naše. Broj takvih studenata raste iz godine u godinu, a ove godine još ih je i više uzevši u obzir da s radom počinje Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu koji, valja i to spomenuti, ima 48 prijavljenih studenata, većinom iz drugih gradova. Svi oni u Šibeniku će morati naći smještaj, neki u studentskom domu, no veći dio u privatnim stanovima. Koja je opcija studentima prihvatljivija, te koje su poteškoće na koje nailaze, odlučili smo provjeriti ‘iz prve ruke’.

Studentski dom oduvijek je bilo najpovoljnije riješenje, stoga je kapacitet šibenskog doma već popunjen. To nam je potvrdila i Sandra Grgas, ravnateljica Studentskog centra rekavši nam kako je dom kapaciteta oko 85 studenata koji će u sobe moći useliti prvog dana početka akademske godine.

NEDOSTAJE PERILICA

Studentica Anamarija dolazi iz Sinja i studentski dom mjesečno plaća 600 kuna.

– Što se izgleda doma tiče, dobar je. Sobe su lijepo uređene, a super je i to što svaka soba ima svoj wc. Grijanje zimi je super i zaista se ne mogu požaliti. Međutim, najveći problem života u domu je pranje odjeće. Peremo je na ruke jer nemamo prijeko potrebnu perilicu. Ono što meni i mojim prijateljicama koje žive u domu predstavlja najveći problem jest daljina. Naime, pola sata trebamo ići pješice do fakulteta, a prijevoz nemamo. Uglavnom idemo taxijem jer autobusna linija vozi od Šubićevca do tržnice. Najgore nam je zimi kada je hladno, a da ne govorim kako je kad pada kiša. Cijena doma je zaista prihvatljiva, ali i taxi košta – tvrdi Anamarija koja će ipak i ove godine živjeti u domu.

studentroom-1233421

Za to vrijeme, oglasnici, portali i lokalne novine vrve oglasima u kojima se iznajmljuju studentski stanovi, a mi smo neke od njih odlučili nazvati, predstaviti se kao studenti i raspitati se o cijenama i uvjetima kako bismo ih mogli usporediti s cijenama i uvjetima u domu.

S prvim oglasom nismo imali previše sreće. Riječ je o polunamještenom stanu čija je cijena 1.800 kuna mjesečno ne računajući režije.

Nije li to malo previše za stan u kojem eventualni cimer s kojim bismo dijelili troškove mora spavati na kauču kojeg, pazite sad, nema – upitali smo najmodavca koji iznajmljuje stan s kuhinjom i pripadajućim elementima, jednu sobu s krevetom za jednu osobu, a dnevni boravak potpuno je prazan. Ni stola, ni stolica, ni kauča. Odgovor gospodina s druge strane telefonske žice bio je neočekivan. Po njemu, to nije previše, uzevši u obzir neposrednu blizinu fakulteta, a i tako se, kaže, kreću cijene svih stanova.

DERUTNI STANOVI

U sljedeća tri stana koji se nalaze u Varoši čak smo i ušli jer je oglas zvučao prihvatljivo u odnosu na druge oglase, ali možda bi bilo bolje da nismo. Naime, riječ je o derutnim, varoškim garsonijerama koje se ne mogu ni u kojem slučaju nazvati stanovima. Sve su otprilike slične, a cijene različite. Jedna se iznajmljuje za tisuću, druga za 1.500, a treća čak 1.700 kuna. Uzevši u obzir raspadajuće stanje i prostora i namještaja, kao i činjenicu da je riječ o garsonijerama koje su prilagođene samo jednoj osobi, upitali smo vlasnike istih nije li to malo previše. Tada smo shvatili da skoro svi imaju univerzalan odgovor: ‘Tako se kreću cijene u Šibeniku. Žao nam je.’

Ipak, to što mi nismo imali sreće s cijenama i iznajmljivačima, ne znači da oni studenti koji traže stan, a gube nadu čitajući ovaj članak, trebaju odustati. Uvijek se nađe stanova s razumnim cijenama, a svoja pozitivna iskustva, s nama je podijelila studentica Jelena koja također dolazi iz Sinja, a u Šibeniku živi već pet godina.

– Uvijek sam, srećom, imala pozitivna iskustva iako sam upućena i u one malo manje lijepe priče oko stanova, cijena i stanodavaca. Jedan od  stanova nalazio se na Šubićevcu. Cimerica i ja imale smo cijelu kuću na raspolaganju, a gazde su živjele u Švedskoj tako da nam nitko nije smetao ili često dolazio kako zna biti slučaj kod nekih. Plaćale smo 700 kuna po osobi i to je sasvim razumna cijena – rekla nam je Jelena dodavši da,  ako dovoljno dugo tražiš, ipak se nađe nešto razumno i pristojno što se smještaja tiče.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.