Za obnovu vrtića ‘Kućica’ Grad dobio 851 tisuću kuna od Fonda za energetsku učinkovitost

Za energetsku obnovu dječjeg vrtića ‘Kućica’, procijenjenu na 1, 3 milijuna kuna Gradu Šibeniku su odobrena bespovratna sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 851 tisuću kuna.

-Ovo je samo jedan u nizu projekata energetske učinkovitosti za kojeg je Grad Šibenik, dobro napisanom prijavom, osvojio bespovratna sredstva FZOEU-a ili mjerodavnih ministarstava – kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Grad Šibenik je u kolovozu prošle godine na otvoreni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, u sklopu Pilot projekta ‘Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja’, prijavio obnovu dječjeg vrtića ‘Kućica’ na Baldekinu.

vrtic kucica1

Projektom je predviđena zamjena 14 dotrajalih drvenih prozora i jednih vrata energetski učinkovitijim, uz ugradnju zaštite od Sunčeva zračenja te ugradnja termostatskih ventila na postojeća ogrjevna tijela i ventila za hidrauličko uravnoteženje sustava centralnog grijanja.

Procijenjena ušteda toplinske energije za grijanje iznosi oko 51.318 kWh/god, a smanjenje emisije CO2 za ekstra lako lož ulje oko 16,3 t/god. Nakon poboljšanja zgrada će biti energetski razred A, dok je sada u energetskom razredu C.

Objekt dječjeg vrtića ‘Kućica’ je prizemnica bruto tlocrtne površine 831 m2, okvirnih gabarita 58 x 25 m, koja se sastoji od starijeg dijela sagrađenog 1972. godine i novije dogradnje iz 1988. godine, a ukupno ima šest prostorija za djecu vrtićke dobi i dvije prostorije za djecu jasličke dobi. Uz prostorije za djecu, vrtić sadrži uredske prostore, kuhinju, kotlovnicu, skladište, ostavu, hodnik i sl. Ukupan broj korisnika dječjeg vrtića zajedno s osobljem je 184.

vrtic kucica2

-Prije dječjeg vrtića kućica dobili smo 900 tisuća kuna za modernizaciju gradske javne rasvjete, 1,4 milijun kuna za obnovu sportske dvorane Baldekin, 524 tisuće kuna za obnovu sportskog objekta Miminac na kojem su radovi započeli, te 200 tisuća kuna za učinkovitiju rasvjetu koji tek treba postaviti u Osnovnu školu Jurja Dalmatinca. Ne treba zaboraviti ni desetke šibenskih obitelji kojima smo osigurali bespovratna sredstva za obnovu fasada i krovova i ugradnju obnovljivih izvora energije u njihova kućanstva – dodaje Mileta.

Po narudžbi Grada Šibenika glavni projekt energetske obnove vrtića izradili su Adria Građevinski Projekti d.o.o. iz Šibenika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.