Zagreb Montaža odgovara sindikatima: Radnici TLM-a ne žele raditi na montaži na terenu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Uprava Zagreb Montaže priopćenjem je reagirala na jučerašnje izjave predsjednika Hrvatskog sindikata metalaca Zdravka Burazera navodeći kako svojim izjavama ‘ ne pridonosi u rješavanju i raščišćavanju situacije u TLM-u’.

– Zagreb Montaža nema vlasničke udjele u TVP i TPP u koji generiraju glavninu problema i poteškoća. Zagreb Montaža ima različite vlasničke udjele u društvima ex TLM-a Adrial Plus, Montal i Elemes. Ova su Društva ostala nakon reorganizacije TLM-a  i  izdvajanja osnovne djelatnosti u posebna društva   TVP i TPP. Društva se po svemu razlikuju prema njihovoj djelatnosti. Nije slučajno da su ova Društva u tvorničkom krugu TLM-a jer pripadaju zaokruženoj tehnološkoj cjelini.  Naravno da su ova društva poslovno ili bolje gotovo egzistencijalno povezana s TLM-om pa se  onda posljedično i ( loše ) stanje u TLM-u odražava na poslovanje svih  društava – navode u Zagreb Montaži te nastavljaju:

-Unatoč svemu  i svim neprilikama  zadnjih šest godina društva Montal, Elemes i Adrial Plus  izvršavaju  obaveze prema radnicima i dobavljačima. Bez obzira na stanje u okruženju, neprilike u poslovanju TLM-a, na utjecaj i posljedice svih negativnosti koje su se odrazile na poslovanje Montala i Elemesa  društva  su očuvana, ali danas traže neodgodivu reorganizaciju i restrukturiranje. Zagreb Montaža, kako bi očuvala ova društva sve ove godine,  ‘pokriva’ gubitke s prihodima iz  drugih projekata. Zagreb Montaža je prvenstveno montažerska tvrtka koja ima gradilišta po cijeloj Europi. U takvoj situaciji stalne su potrebe ZM-a za radnicima metalske struke; bravarima, zavarivačima, cjevarima i slično.  Nažalost,  u sva ova tri društva ( Elemes, Montal i Adrial Plus ) ne može se gotovo naći niti jedan radnik koji je spreman za rad na montaži na terenu, ni u Hrvatskoj, a kamo li u inozemstvu. Nadalje, radnici unatoč tome što su svjesni poteškoća u Društvu u kojima danas rade nisu voljni prijeći u neko drugo društvo u okviru grupe Zagreb Montaža. Vjerojatno im je ‘lagodnija’ zaštita u okrilju TLM-a uz sveprisutne borce za prava radnika – poručuju u Zagreb Montaži.

TLM kamion, ulaz

Napominju kako se vlasnička struktura TLM-a od 2007. godine izmijenila te je ‘jedino Zagreb Montaža ostala i opstala sve ovo vrijeme u kontinuitetu s ciljem ostvarenja konačnog i stabilnog TLM-a bez obzira na sve poteškoće i troškove’. Ulaganja ZM-a  u TLM  kroz različite vidove u ovom razdoblju su premašila 80 milijuna kuna, napominju.

Na koncu pojašnjavaju detalje o društvima u kojima imaju vlasničke udjele.

covic

-Društvo Montal čija je jedina djelatnost održavanje postrojenja TVP-a i TPP-a ostaju u posljednje dvije godine bez djelatnosti jer je TVP raskinuo jednostrano višegodišnji  ugovor o održavanju. Društvo je kadrovski i strojno opremljeno jedino za održavanje postrojenja TLM-a pa je ovim činom zapravo osuđeno na propast.  Društvo ZM nastoji restrukturirati na način da “spasi” radna mjesta , da  radnike preraspodijeli po drugim Društvima ZM-a,  a preostali dio radnika zbrine kroz otpremnine. Koliko  je to nemoguć zadatak potvrđuje i izjava sindikata SMH koji je pozvao Uprave  tvrtki Montal i Elemes  da osiguraju otpremninu radnicima koji ne žele ići raditi u inozemstvo .

-Društvo Adrial Plus d.o.o. je  društvo koje je nekad objedinjavalo sve ono što je “ostalo” od TLM-a  izuzev  proizvodnih društava TVP  i TPP. Adrial Plus danas i zapravo nema djelatnosti. Društvo je opterećeno radnicima bez posla, skoro i nema doticaja u poslovnom smislu sa TLM-om osim potraživanjima po svim osnovama  od TVP i TPP  od ukupno cca. 15 milijuna kuna. Indikativan je podatak da društvo TVP isplaćuje redovito plaće radnicima, a da nije u stanju riješiti dio  obaveza, a time i plaće radnika Adriala Plus i Montala. Ovako što je dobro naglasio Predsjednik sindikata TVP uredno  podmiruje plaće na uštrb preostalih društava TLM-a pa naravno i onih u vlasništvu Zagreb Montaže.

tlm sirovina

-Društvo Elemes kao finalizator ili zadnji u prerađivačkom lancu TLM-a  je oslonjeno na sirovinsku bazu TPP. Kako prešaonica više ne radi, onda sve ono što se može nazvati “pamet” ili znanje Elemesa  koje je uloženo u alate prešaonice TPP, danas ne postoji.  Unatoč tome, za ovo društvo postoji šansa jer je za očekivati da se građevinarstvo konačno počne oporavljati, a još uvijek su očuvani neki potencijali društva koji mogu biti osnova za oporavak. Naravno, da bi očuvali društvo nužno je restrukturiranje i reorganizacija gdje bi Sindikat Metalaca Hrvatske trebao pružiti podršku radi očuvanja preostalih radnih mjesta. I ovdje, kao i kod Montala  je izostalo razumijevanje sindikata i dijela radnika u vezi premještaja ne druge poslove u grupaciji ZM-a ili na terenski rad.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.