Zahtjev šibenskog HRAST-a: Ne želimo da Poljana nosi Titovo ime!

Predsjednik šibensko-kninske podružnice HRAST-a Hrvoje Zekanović Gradu Šibeniku danas je uputio zahtjev za promjenu naziva trga Poljana maršala Tita u Šibeniku. U svom obrazloženju stranka HRAST – Pokret za uspješnu Hrvatsku navodi kako bi novo ime centralnog šibenskog trga trebalo biti ‘samo’ – Poljana.

hrvoje zekanovic

-Republika Hrvatska je punopravna članica Vijeća Europe te sukladno svim pravima koja proističu iz članstva dužna je poštivati odluke Vijeća. Rezolucijom Vijeća Europe iz 2006. i Rezolucijom iz 1996. godine nužna je osuda totalitarnih komunističkih režima na međunarodnoj razini. U navedenim rezolucijama među ostalim stoji: Totalitarni komunistički režimi što su vladali u Središnjoj i Istočnoj Europi u prošlome stoljeću, a kakvi i danas postoje u nekoliko zemalja u svijetu, bili su bez iznimke obilježeni masovnim kršenjem ljudskih prava. Ta kršenja, koja se razlikuju ovisno o kulturi, zemlji i povijesnom razdoblju, uključivala su ubojstva i pogubljenja, kako individualna tako i kolektivna, umiranje u koncentracijskim logorima, smrt od gladi, deportacije, mučenje, prisilni rad i druge oblike kolektivnog fizičkog mučenja, progone zbog etničkih ili vjerskih razloga, odricanje slobode savjesti, mišljenja i izražavanja, slobode tiska, te odsutnost političkog pluralizma… S obzirom na obveze koje proističu iz međunarodno potpisanih ugovora Republike Hrvatske i s obzirom da je Josip Broz Tito desetljećima bio čelna osoba jugoslavenskog komunističkog režima tražimo da glavni gradski trg ponovno dobije svoj izvorni naziv ‘Poljana’ – zahtijeva Zekanović.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.