Zaključen stečaj nad Slobodnom Plovidbom, ali se bitka za povratak vrijedne imovine nastavlja

Trgovački sud u Zadru, stalna služba u Šibeniku, početkom prosinca donijela je odluku o obustavi stečajnog postupka nad Slobodnom Plovidbom, brodarskim gigantom čijih se slavnih vremena sjećaju još samo stariji Šibenčani.

Stečajni postupak otvoren je u rujnu 1999. godine, a u 15 godina dugom postupku potraživanja vrijedna oko 184 milijuna kuna nikada nisu naplaćena.

Prema odluci Trgovačkog suda, stečajni postupak obustavlja se ‘jer se pokazalo da stečajna masa stečajnog dužnika nije dostatna ni za pokriće troškova postupka’, a odluku o zatvaranju stečaja prihvatila je i skupština vjerovnika krajem studenog ove godine.

U 15 godina ‘ostavinske rasprave’ izmijenila su se čak tri stečajna upravitelja, a zadnjih nekoliko godina stečajni upravitelj Slobodne Plovidbe je Draško Lambaša, istaknuti šibenski pravnik i član HNS-a.

Međutim, bitka za povratak vrijedne imovine Slobodne Plovidbe i dalje se vodi i to kroz parnične postupke za namirenje stečajne mase.

Glavni sporovi koji se vode su povratak vrijedne imovine koju je Slobodna Plovidba izgubila prije stečaja – upravne zgrade preko puta šibenskog Autobusnog kolodvora te poslovnih udjela u tvrtkama kćerima jezerskom ‘Školjiću’, Brodogradilištu u Betini i Brodoservisu.

ex slobodna plovidba

-Dva puta je niži sud donosio presudu u korist protustranke splitskog ‘Adult konzaltinga’, a dva puta je Visoki trgovački sud ukidao te presude. Zatim je donesena treća presuda Trgovačkog suda u Zadru koja je bila povoljna za Slobodnu Plovidbu te joj se pola imovine trebalo vratiti. Međutim, Visoki trgovački sud preinačio je tu odluku na način da je odbio tužbu i ta je odluka postala pravomoćna – navodi Lambaša koji je potom iskoristio izvanredni pravni lijek i podnio reviziju Vrhovnom sudu Republike Hrvatske.

drasko-lambasa

Kada će Vrhovni sud donijeti konačnu odluku o Slobodnoj Plovidbi hoće li joj imovina biti vraćena ili će se postupak ponovno vratiti nižim sudovima na postupanje, nezahvalno je, kaže Lambaša, prognozirati.

U jedno je, međutim, siguran – proći će još neko vrijeme da se konačno zapečati sudbina imovine slavnog šibenskog brodara.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.