ZAVEDI ME, RAZVEDI ME: Broj razvoda u županiji i Šibeniku raste iz godine u godinu

Na razini Hrvatske broj vjenčanja iz godine u godinu sve je manji, a s druge strane raste broj razvoda. 2012. godine u Hrvatskoj je sklopljeno 20.323 braka, dok je razvedenih bilo 5.659, a godinu dana kasnije 19.169 parova reklo je sudbonosno ‘da’, a brakorazvodne je papire potpisalo njih 5.992. Iako smo još uvijek ispod europske linije prosjeka, stopa razvoda iz godine u godinu raste, pa je za očekivati da ćemo ga uskoro doseći, a ovakve trendove prate i stanovnici Šibensko-kninske županije. Naime, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, 2011. godine u Šibensko-kninskoj županiji razvrgnuto je ukupno 107 brakova, dok je 2012. godine papire za razvod potpisao ukupno 121 par. Godinu dana kasnije, što je ujedno i posljednja godina za koju postoje raspoloživi statistički podaci te vrste, zabilježen jedan razvod više.
ŽENE SE RAZVODE U TRIDESETIMA, MUŠKARCI U ČETRDESETIMA
Budući da je u većini slučajeva suprug nešto stariji od supruge, najčešće se razvode muškarci u četrdesetima i žena u tridesetim godinama. Primjerice, 2013. godine čak se 46 muškaraca u dobi od 40 do 49 godina odlučilo za razvod braka, a za isti se korak odlučilo 45 žena u dobi od 30 do 39 godina. Najmanju stopu razvoda bilježe oni najmlađi i najstariji: u dobi mlađoj od 19 godina razvela se tek jedna djevojka u Kistanjama, što je te godine bio i jedini razvedeni brak u spomenutoj općini, u dobi od 20 do 24 godine razvela su se dva muškarca i šest žena, kao i osam muškaraca i pet žena starijih od 60 godina.
Međutim, statistika također pokazuje da su supružnici ipak spremni barem neko vrijeme poraditi na braku i ne srljati u razvode čim se pojave prvi problemi. Naime, najčešće se razvrgavaju brakovi dulji od 20 godina. 2013. godine zabilježen je tek jedan razvod braka koji je trajao kraće od godinu dana, dok je iste godine razvedeno 36 brakova duljih od 20 godina. Izgleda da je sedma godina za mnoge kobna, budući da se 18 posto parova, odnosno njih 23 razvelo između pete i devete godišnjice braka, a onih koji bračni brodolom dožive između petnaeste i devetnaeste godine braka bilo je 16.
Od 122 braka 2013. godine najviše, nešto više od polovice razvedeno je Šibeniku. Slijedi Knin sa 18, Drniš sa devet razvedenih, Vodice pet, a u Skradinu je razveden tek jedan brak. Od općina, najviše se parova razvelo u Tribunju, Tisnom, Murteru i Bilicama.
RAZVOD KAO TRAUMA ZA VIŠE OD 150 DJECE
U brakovima razvedenim 2012. i 2013. godine rodilo se preko preko 150 djece, dok je 91 brak bio bez djece: 90 je parova imalo jedno dijete, dvoje djece odgajalo je 46 razvedenih parova, a šesnaest ih je imalo troje ili više djece. U većini slučajeva, djeca su nakon razvoda povjerena na skrbništvo majci. U istom vremenskom razdoblju od dvije godine, tek je 14 očeva dobilo skrbništvo nad svojom djecom, u pet slučajeva radilo se o podijeljenom skrbništvu, dok je u 153 slučaja skrbništvo izvojevala majka.
Obiteljski zakon predviđa da dijete može tražiti uzdržavanje u izvanparničnom postupku, a ako postoji spor o potrebama djeteta ili mogućnostima obveznika uzdržavanja, ide se u parnični postupak. Iznimka je situacija u kojoj roditelji, temeljem plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi podjednako vremena provode s djetetom i o njemu podjednako skrbe. U tom se slučaju novčano uzdržavanje može urediti sporazumno u skladu s obiteljskim okolnostima.
U 2012. godini na šibenskom Općinskom sudu vodilo se 48 parničnih predmeta u kojima se odlučivalo o obvezi i visini uzdržavanja, 2013. godine bilo ih je 39, a prošle godine 42. Što se tiče kaznenih predmeta, u 2014. godini podneseno je devet optužnih prijedloga zbog kaznenog djela iz članka 172. Kaznenog zakona, odnosno zbog neuzdržavanja osobe koju je dužan uzdržavati, za što je predviđena kazna zatvora do tri godine.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.