Zbog odugovlačenja predstečaja TLM-a vjerovnici prijete Fini tužbama

Predstečajni postupak šibenskog TLM Aluminiuma prekoračio je 210 dana, koliko iznosi zakonski rok predviđen za maksimalno trajanje predstečaja. Ipak, on i dalje traje, što posrnulu šibensku tvrtku koja vjerovnicima duguje oko 63 milijuna eura trenutno čini jedinstvenim slučajem, piše Poslovni.hr

Činjenica da se zbog odugovlačenja TLM-ova predstečajnog postupka probija navedeni zakonski rok nije i jedini razlog zašto je posrijedi presedan. Tu su i izgledne tužbe koje se već otvoreno spominju u obliku prijetnje Financijskoj agenciji (Fini), koje najavljuju vjerovnici zbog nezakonitog nastavka predstečaja. O tome je Finu prosvjednim očitovanjem upoznao sam dužnik. TLM Aluminium, naime, i sam traži hitnu obustavu svojeg postupka jer je 6. listopada istekao zakonom propisani maksimalni rok za izglasavanje plana financijskog restrukturiranja. U suprotnom slučaju navodi da će se aktivirati više tužbi za naknadu štete pojedinih vjerovnika.

Razlog:  šibenska tvrtka na dnevnoj bazi stvara oko 300 tisuća kuna gubitaka, ukupno ih je dosad u predstečaju stvorila 70 mil. kn, a postoji strateški investitor, slovenski Impol, koji je razlučnim vjerovnicima predao obvezujuću ponudu za preuzimanje, otkup tražbina i pokretanje proizvodnje isključivo pod okriljem stečajnog postupka. Iako odluka o produljenju predstečaja službeno nije donesena, da se on nastavlja, potvrđuje posljednje rješenje Finina vijeća kojim predsjeda Svetlana Lazarević. Objavljeno je 7. listopada na internetskoj stranici Fine, a konkretnije Nagodbeno vijeće ustvrdilo je da se ovaj postupak nastavlja dan nakon što su vjerovnici sa 78 posto glasačkih prava ‘pokopali’ ponuđeni izmijenjeni plan.

Kako je to ročište i bilo sazvano upravo za 210. dan ovog postupka, što se tumačilo stavljanjem maksimalnog roka vlasniku TLM-a Igoru Šamisu i njegovoj Upravi za eventualni dogovor s vjerovnicima, na kraju je donijelo po mnogima očekivani debakl, ali i neočekivani obrat u vidu varnica koje su zaiskrile između predstavnika TLM-a i Vijeća, i to po pitanju zašto Fina neće obustaviti postupak. Sve je završilo na proceduralnim razlozima, tj. četiri žalbe na rješenje o utvrđivanju tražbina. Još se čeka odluka drugostupanjskog tijela Ministarstva financija, a žalbe datiraju još iz lipnja ove godine. Po zakonu na rješavanje prosljeđuju se u roku od tri dana, a rješavaju u roku od 8 dana, što ovdje nije slučaj.

K tome još bitnije je što TLM Aluminium podsjeća Finu da njihovo rješavanje niti ne odgađa izvršenje rješenja. Za tvrtku uopće dvojbe nema da žalbe na rješenje o utvrđivanju tražbina nisu relevantni razlog za nastavak postupka. Pored navedenog zakonskog uporišta (članak 30. stavak 7. zakona o predstečajnoj nagodbi), navode i da ukupni financijski volumen istaknut u žalbama je irelevantan u kontekstu postotka glasova sa kojima je odbijen ponuđen plan restrukturiranja. Kao treći razlog, spominju sudsku praksu po kojoj utvrđene tražbine od strane Nagodbenog vijeća nisu ni tzv. prethodno pitanje o kojem bi ovisilo sklapanje pravomoćne predstečajne nagodbe na trgovačkom sudu, što se pokazalo u predmetu žalbe PBZ-a u predstečaju Instituta IGH-a.

Iako je prosvjedna nota TLM-a Fini upućena iz navedenih razloga odmah nakon održanog ročišta, a u zaglavlju piše još 7. listopada, do zaključenja našeg broja nije bila objavljena u javnom pregledniku predstečajnog postupka, dok je istodobno u javnost stigla potpora produžetku postupka koju su zatražili neki sindikati. Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević traži pomoć države u ishođenju dodatnih 60 dana za dogovor vjerovnika, povodom čega je jučer trebao imati i sastanke s premijerom Zoranom Milanovićem i ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom.

Je li primljen u Banskim dvorima nije poznato, no po nekim računicima država više nije nebitna karika, štoviše nakon što je HPB sa 46 milijuna kuna tražbina glasovala za Šamisov plan, a nakon toga DAB preuzeo pod svoje u sanacijskom postupku Jadransku banku, najvećeg vjerovnika šibenske tvrtke, hipotetski bi, čini se, mogla prevagnuti da se vrijeme, sukladno zakonu, može kupiti i kad se time ne bi od “gotovine radio dug”. Novi predstečajni plan te dogovor vjerovnika na čelu s Jadranskom bankom i zainteresiranih za TLM Aluminium – uglednog Impola i nepoznatog češkog fonda – da se tvrtka iz problema izvuče bez stečaja kako stvari stoje nije realna opcija.

Slovensku tvrtku ne zanima ta kombinacija i, doznajemo, niti ulazak u predstečajni postupak šibenske tvrtke, već bi ukupna ulaganja za otkup dugova vjerovnika, investicije i obrtna sredstva koja iznose 73 milijuna isključivo realizirali zakupom tvornice kao tehnološke cjeline dok traje stečajni postupak, a nakon njegova zaključenja interes imaju za kupnju iste i zapošljavanje 400 radnika. Impol je, međutim, spreman čekati najviše mjesec dana, a presele li svoju investiciju u Sevojno gdje već imaju tvornicu, šibenska industrijska uzdanica definitivno odlazi u povijest.

IZVOR: Poslovni.hr 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.