ZBOG UČESTALIH ODRONA: U izradi projekt sanacije magistrale kod Morinjskog mosta

– Nije pitanje hoće li, već kada će pasti dovoljno veliki komad kamena da bi netko nešto konačno napravio i ovu opasnu dionicu ceste od Morinjskog mosta prema Žaboriću učinio sigurnim za promet – kazala nam je naša čitateljica iz Žaborića u telefonskom razgovoru, revoltirana činjenicom kako ni učestali odroni sitnijih komada stijena nisu sasvim dovoljno upozorenje nadležnim institucijama za sanaciju, odnosno postavljanje zaštitne mreže, na ionako nepreglednom dijelu ceste.

Prolazak kroz gotovo kilometar dugi niz nepreglednih zavoja na ovom dijelu magistrale dodatno otežava i činjenica na koju upozorava i naša čitateljica, kako je jedan dio ceste od odrona kamenja još uvijek nezaštićen i opasan za promet.

PRIJETNJA VOZILIMA

Iako je na jednom manjem dijelu zaštitna mreža i postavljena, te se uz dobar dio spomenute dionice nalaze i zaštitni betonski blokovi, veliki dio impozantnog kamenog masiva još uvijek je prijetnja kako stanovnicima Žaborića, Jasenova, Grebaštice i ostalih obližnjih mjesta, koji zbog svojih obaveza svakodnevno ovu dionicu prijeđu i po nekoliko puta, tako i onima koji se nalaze samo u prolazu.

odroni2

– U zimskim mjesecima uslijed jakih kiša i vjetra sitniji komadi kamenja gotovo su svakodnevna pojava na cesti, a relativno brzi prolazak ispod ovog nezaštićenog dijela, koji se skoro pa nadvija nad cestu, predstavlja pravi horor. Nije nimalo ugodno strepiti hoće li vas iza zavoja dočekati kakva kamenčina, ili još gore, da vam u trenutku dok se vozite padne nešto na auto. Treba li posebno napominjati kakav je osjećaj kada vam se i djeca nalaze u autu – kaže naša čitateljica, koja napominje kako su s ovim problemom upoznali i nadležne za održavanje i sanaciju tog dijela cesta, ispostavu Hrvatskih cesta u Šibeniku.

Iako konkretan odgovor na pitanje kada će se taj dio ceste adekvatno zaštititi i učiniti sigurnijim za promet nisu dobili, iz Hrvatskih cesta su nam kazali kako se stanje na tom dijelu ceste redovito prati i održava, te da se poduzimaju određene radnje kako bi se i na tom dijelu postavila zaštitna mreža. Odovor na isto pitanje, ovaj put upućeno na adresu voditeljice Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta, Ivane Bassani, potražili smo i sami, te uz potvrdu činjenice kako su u Hrvatskim cestama s ovim problemom upoznati, saznali i da je u pripremi izrada projekta sanacije ovog dijela magistrale.

PROJEKT U IZRADI

– Hrvatske ceste su upoznate s pojavom odrona na dionici državne ceste D8, od Morinjskog mosta prema Žaboriću te su pokrenule potrebne aktivnosti za izradu projekta sanacije pokosa na spomenutoj dionici, a u okviru programa izvanrednog održavanja državnih cesta. Napominjemo da Hrvatske ceste, na temelju četverogodišnjeg Programa građenja i održavanja javnih cesta, za razdoblje od 2013. do 2016. godine, imaju unaprijed predviđena ulaganja u razvoj cestovne infrastrukture. U okviru budgeta predviđenog za redovno i izvanredno održavanje preveniraju se ili saniraju odroni, klizišta i slične pojave na cestovnom zemljištu. Konkretno, ukoliko na Jadranskoj magistrali dođe do pojave nestabilnih blokova unutar cestovnog zemljišta, Hrvatske ceste d.o.o., na temelju pregleda i procjene stanja, postavljaju mreže kako bi se prevenirali odroni. S druge strane, Hrvatske ceste ne mogu predvidjeti ponašanje prirode (naročito u predjelima gdje cesta prolazi uz brdovita područja) niti za to mogu biti odgovorne, stoga se redovnom ophodnjom i pregledom cestovne površine nastoji na vrijeme reagirati kako bi se zaštitila sama cestovna građevina, a time i sudionici u prometu – napominju iz Hrvatskih cesta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.