ŽIVI ZID U ŠIBENIKU: Naša borba i dalje mora biti nenasilna!

U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić Udruga Živi zid održala je jutros prezentaciju animiranog filma American dream.

zz
Prije prikazivanja filma koji pruža uvid u logiku koja stoji iza politike stvaranja duga, okupljenima je prikazan video s kompilacijom snimki akcija Živog zida, odnosno deložacija koje su pokušali spriječiti.

perica
-Prikazali smo ovaj film s ciljem osvještavanja ljudi. Radi se oprocesu stvaranja novca i načinu na koji se stvara dug te socioekonomski pritisak na donje slojeve stanovništva koje tržište potom odbaci. Živi zid je i nastao na toj priči oko stvaranja novca, odnosno duga. Ljudima je ta priča jako apstraktna i teško shvatljiva, a u ovom crtiću je prikazana na jednostavan i zabavan način. Ovaj film obrađuje proces stvaranja ekonomskog duga, i jedini način na koji se glava može držati iznad vode je da se ekonomija temelji na izvozu. S druge strane, taj proces proizvodnje i potrošnje neizbježno dovodi do stvaranja ekološkog duga. Financijski dug stvara ogroman socioekeonomski pritisak, a ekološki dug će u budućnosti biti još veći problem nego što je sad, a vidimo da u javnom diskursu o tome nema riječi – zaključio je Jakov Perica, član glavnog odbora Živog zida.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.